Fashion

Adidas stopt samenwerking met Kanye West na antisemitische uitspraken

Adidas heeft de samenwerking met Kanye West verbroken. Aanleiding zijn de antisemitische berichten die de Amerikaanse rapper twee weken geleden op sociale media plaatste. “De uitspraken zij onacceptabel, haatdragend en gevaarlijk”, aldus het kledingmerk in een persbericht.

Anti-Joodse uitspraken
Kanye West, die tegenwoordig door het leven gaat als Ye, raakte eerder deze maand in opspraak nadat hij sms-berichten tussen hem en collega-rapper Diddy online had gezet. In de berichten suggereerde hij dat Diddy wordt aangestuurd door Joodse mensen. In een andere tweet schreef hij: “Vanavond ben ik nog wat slaperig, maar als ik wakker ben ga ik death con 3 op het Joodse volk”, verwijzend naar de staat van paraatheid van het Amerikaanse leger. Ye werd daarna direct geblokkeerd door Twitter en Instagram.

Na de anti-Joodse uitspraken nam de druk op Adidas toe. Vandaag heeft het merk dan ook besloten om de samenwerking stop te zetten. Dit betekent onder meer dat de succesvolle Yeezy-schoenenlijn wordt opgeschort. De sneakers leveren Adidas 2 miljard dollar per jaar op. Het bedrijf zal dus op korte termijn veel minder winst maken.

Slavernij
Het is overigens niet de eerste keer dat Ye, die aan een bipolaire stoornis lijdt, in opspraak raakt. Eerder noemde hij slavernij ‘een keuze’ en deed hij een halfslachtige gooi naar het Amerikaanse presidentschap.

Eind vorige week brak modemerk Balenciaga al met de artiest. Ook werd bekend dat een documentaire over het leven van de rapper niet meer zal worden uitgebracht.