Culture

Het bezit en de verkoop van lachgas is vanaf 1 januari verboden

Het is vanaf 1 januari overal in Nederland verboden om lachgas voor recreatief gebruik te hebben of te verkopen. Dat melden staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) en minister Dilan Yeşilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid). Professioneel gebruik van het middel voor medische en technische doeleinden blijft uiteraard wel toegestaan. Ook mag lachgas nog steeds worden toegevoegd aan voedingsmiddelen, zoals bijvoorbeeld bij slagroomspuiten.

Het kabinet werkt al sinds 2019 aan een lachgasverbod. Volgens Van Ooijen leidt lachgasgebruik tot enorme gezondheidsrisico’s. Zo zijn er al tientallen gevallen bekend van jongeren die met een gedeeltelijke dwarslaesie in het ziekenhuis zijn behandeld. Ook vinden er veel ongelukken plaats waarbij lachgasgebruik een rol speelt.

Yeşilgöz-Zegerius zegt dat het verbod de politie enorm in de handhaving gaat helpen. “Met het verbod kan de politie straks direct in actie komen als iemand niet-beroepsmatig lachgas in zijn bezit heeft en ballonnen met gasflessen in de auto heeft liggen. Zo kunnen we hopelijk ongelukken voorkomen.”