News

Hoe Kanye West in 2022 zijn carrière kwijtraakte

Schandaal na schandaal. Dat is hoe je het jaar 2022 van Ye, beter bekend als Kanye West, het best kunt beschrijven. De Amerikaanse rapper is afgelopen jaar veel op negatieve wijze in het nieuws gekomen. Hoe heeft het zo ver kunnen komen? Een tijdlijn.

Voordat de carrière van Kanye West – gediagnostiseerd met een bipolaire stoornis – in 2022 bergafwaarts liep, zijn er een aantal dingen belangrijk om te weten. Zo is West vaak genoeg negatief in de publiciteit beland en kun je dit misschien wel zijn handelsmerk noemen. Neem bijvoorbeeld het inmiddels legendarische fragment waar hij het podium tijdens de VMA in 2009 opstormt, om te vermelden dat niet Taylor Swift, maar Beyoncé had moeten winnen.

2016
Maar ook een aantal andere fragmenten uit de carrière van Ye hebben hem voortdurend in de spotlights gezet. Zo liet hij in 2016 publiekelijk weten fan te zijn van de toenmalig Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump, die uiteindelijk ook wist te winnen. De rapper ging zelfs op bezoek bij hem in het Witte Huis en droeg daar een rood petje met de tekst ‘Make America Great Again’ erop. Deze tekst was tijdens de verkiezingen de slogan van Trump.

2020
Vier jaar later, tijdens de presidentverkiezingen van 2020, ging Kanye West een stap verder en kondigde hij aan zichzelf kandidaat te stellen. West hield een opmerkelijke speech, waar hij ontzettend emotioneel zijn tekst opdroeg. Zo beweerde hij in tranen bijna zijn ‘dochtertje te hebben vermoord’ door middel van abortus.

2022
Ondanks dit soort fenomenen, bleef West voorheen altijd aan de top. Maar in 2022 veranderde er iets. Hij zocht de grens steeds verder op en viel er deze keer misschien wel overheen.

Maart: Kanye West wordt 24 uur lang geschorst op Instagram. Dit omdat hij een racistische opmerking plaatste tegen de Zuid-Afrikaanse komiek Trevor Noah. Noah bekritiseerde West eerder wegens zijn gedrag naar de nieuwe vriend van zijn ex-vrouw Kim Kardashian: Pete Davidson. Ook mag West niet meer optreden tijdens de Grammy Awards, die notabene gepresenteerd wordt door Trevor Noah zelf.

Oktober: ‘White Lives Matter’ en antisemitische uitspraken. Tijdens de Paris Fashion Week draagt West een shirt met de tekst ‘White Lives Matter’ erop. Deze tekst is een bewuste tegenreactie op de beweging ‘Black Lives Matter’, die zich tegen racisme verzet. Ook op Twitter zorgt Ye voor de nodige controverse. Zo schrijft hij antisemitische teksten met anti-Joodse uitspraken. Dit alles zorgt ervoor dat modemerken Adidas en Balenciaga de samenwerkingen met de rapper stopzetten, wat hem miljoenen dollars kost. Ook wordt West op zowel Twitter als Instagram geblokkeerd.

November: Adidas start een onderzoek naar Kanye West wegens ongepast werkgedrag. West zou zich ongepast hebben gedragen op de werkvloer van het Duitse sportmerk. Zo zou hij seksueel beeldmateriaal van zijn ex Kim Kardashian hebben laten zien. Ook zijn er ander soort meldingen die West beschuldigen van ongepast werkgedrag. Adidas heeft inmiddels een onderzoek naar hem gestart.

December: Na dus al een rommelig 2022, komt de rapper in de laatste maand van het kalenderjaar nog een keer in opspraak. Deze keer laat hij in de talkshow van de extreemrechtse complotdenker Alex Jones weten zich te kunnen vinden in de ideeën van Adolf Hitler. Zo zegt hij bijvoorbeeld dat ‘Hitler veel goede dingen gedaan heeft’ en ‘dat ieder mens iets van waarde heeft, specifiek Hitler’.