Interviews

Katy Perry is heel gewoon gebleven

Katy Perry heeft 59 miljoen fans op Facebook en 46 miljoen volgers op Twitter. De Amerikaanse popzangeres scoort hit na hit, heeft haar eigen kleding- en geurlijn, is uitgeroepen tot ‘queen of pop’ en werd door Men’s Health verkozen tot de meest sexy vrouw van 2013. Maar alsof deze enorme prestaties nog niet genoeg zijn heeft de 29-jarige nu ook nog eens plannen om de filmwereld in te gaan.

Katheryn Elizabeth Hudson, zoals de zangeres eigenlijk heet, luisterde in haar jeugd veel naar gospelmuziek. Dat moest ook wel, want ze mocht van haar ouders nooit naar niet-christelijke muziek luisteren. “Ik ben opgegroeid in een zeer streng en religieus gezin,” begint de zangeres. “Dat was niet altijd leuk, maar ik heb er wel veel van geleerd. Integriteit en respect zijn door deze manier van opvoeden heel belangrijk voor mij geworden.”

Omdat Katy veel in aanraking kwam met gospel, begon ze op haar negende te zingen tijdens diensten in haar lokale kerk. “Ik wist toen al helemaal zeker dat ik iets wou doen met muziek en het vermaken van mensen.” Op 15-jarige leeftijd wordt het jonge talent vervolgens ontdekt en uitgenodigd om naar Nashville te komen. Ze leert daar nummers te schrijven en brengt haar eerste album uit onder de artiestennaam Katy Hudson.

Het debuutalbum brengt haar geen succes. Na een paar jaar besluit ze daarom om het over een andere boeg te gooien. Het brave gospelzangeresje transformeert in een controversiële popzangeres. In 2007 tekent ze een contract bij Capitol Music Group, wijzigt ze haar artiestennaam in Katy Perry en brengt ze haar eerste single uit, getiteld Ur So Gay. Haar wereldwijde doorbraak komt niet veel later met het nummer I Kissed a Girl. En ook de recentere singles Hot n Cold, Waking Up In Vegas en Roar brengen veel succes.

Katy Perry heeft de afgelopen jaren uitgebreid kennisgemaakt met de wereld van muziek, maar ook met die van entertainment en mode. In 2011 kwam hier de filmwereld nog eens bovenop, toen ze de stem insprak van Smurfin in de De Smurfen en het vervolg De Smurfen 2. Ze was hier zo enthousiast over, dat Katy graag meer zou doen met tv en films. “Maar ik weet hoe zwaar het is voor acteurs,” vertelt ze vol aarzeling. “Je begint met haar en make-up om 5 uur ’s ochtends en dan speel je een stuk. Vervolgens heb heb je geen controle over de edit en je weet niet veel over de storyline. Ik ben zo’n controlefreak. Daarom zou ik de director, producer, actrice, stylist en visagist in één willen zijn.”

Dus in welke film kunnen we Katy Perry voor het eerst zien schitteren als actrice? “Ik zou best Rachel in de volgende Blade Runner willen spelen”, antwoord ze lachend. “Ik heb al een paar kleine spotjes gedaan en ik vind het leuk om een typetje te spelen, vooral karakters met zelfspot. Mijn helden zijn Amy Poehler, Tina Fey en Kristen Wiig. Hun werk spreekt mij erg aan.”

Het leven van de zangeres zelf kan ook als een film worden gezien. “Het kan niet ‘cartoonish’ genoeg zijn,” zegt ze. “Ik wil graag overdrijven, vooral op het podium. Ik ben er dol op om mensen te vermaken. Maar soms is het ook heerlijk om in de studio aan het werk te zijn in mijn pyjama, zonder make-up.” Ondanks het grote succes blijft ze volgens zichzelf wel een heel normaal meisje. “Ik zou graag willen zeggen dat ik slaap in haute couture, maar dat is niet zo. Ik ben eigenlijk heel gewoon gebleven.”

Ook op Soundflow adverteren?