Interviews

Adam Levine wil nog niet stilzitten

Adam Levine is zo’n artiest die je overal ziet. Met zijn band Maroon 5 scoort de 34-jarige hit na hit en reist hij over de wereld. De zanger heeft daarnaast zijn eigen kledinglijn, is coach bij de Amerikaanse variant van The Voice en toont regelmatig zijn getatoeëerde lichaam in de bladen.

Ondanks het grote succes van de zanger is hij nog niet van plan om stil te gaan zitten. “Ik krijg zo veel kansen aangeboden, dan wil ik niet over een paar jaar terugdenken aan vroeger en spijt hebben van alles waar ik niet voor ging. Ik hou er juist van om veel te doen.”

De bekendheid van Adam begon in 2002, toen hij met de poprockband Maroon 5 het debuutalbum Songs About Jane uitbracht. “Alles wat ik nu doe komt voort uit de band en het werk dat we hebben gedaan. We hebben keihard gewerkt, maar ook veel geluk gehad met de kansen die we hebben gekregen.”

De leden van Maroon 5 kenden elkaar via school. Ze besloten daar om samen te gaan werken en begonnen in 1995 Kara’s Flowers, een alternatieve rockband. In 1999 kwam hier een einde aan. Twee jaar later besloten de heren om het opnieuw te proberen. Maroon 5 was geboren en het debuutalbum deed het goed. Maar zoals dat vaker gaat, nam de populariteit van de band na een aantal jaren af. Hier kwam echter weer verandering in toen de Adam coach werd bij The Voice. Maroon 5 lijkt nu populairder dan ooit.

“Toen mij werd aangeboden om onderdeel te zijn van The Voice, was ik bang dat het misschien een negatief effect zou hebben op de band. Gelukkig is nu het tegendeel bewezen en heb ik dankzij deze talentenjacht miljoenen mensen kennis kunnen laten maken met onze muziek.” Adam denkt dan ook niet dat het slecht is om jezelf soms even goed te promoten. “Er zullen altijd mensen zijn die vinden dat je te commercieel bezig bent als je jezelf op tv promoot. Ik zie het probleem niet. Waarom zou je niet een breder publiek willen aantrekken voor je muziek?”

Het bredere publiek dat Maroon 5 nu aantrekt heeft er voor gezorgd dat muziekliefhebbers het de band soms kwalijk nemen dat ze van indie naar pop zijn gegaan. De zanger is het hier niet mee eens. “Ik haat labels,” zegt hij. “Of het nou gaat om mijn muziek of bijvoorbeeld mijn privéleven. Iedereen is vrij om te doen en te maken wat hij wil. Persoonlijk probeer ik onze muziek niet in een bepaald genre te stoppen. Met Maroon 5 hebben we geprobeerd om creatief te zijn en te doen wat ons interesseert, zonder dat we ons bezighouden met de mening van critici. Mijn hoofddoel is dat zo veel mogelijk mensen onze muziek horen en dat ze er net zo veel van genieten als dat wij zelf doen.”

Naast zittend op de rode stoel bij The Voice is Adam ook regelmatig in series en films te zien. “Ik probeer mijn horizon te verbreden en afstand te doen van het beeld dat mensen vaak van mij hebben. Ik ben meer dan een ‘domme’ zanger die naakt posseert in tijdschriften en date met modellen.” Het mag wel duidelijk zijn dat Adam niet meer als bimbo wil worden gezien. “Ik heb er zelf voor gezorgd, maar daar ben ik nu klaar mee. Het werk bij The Voice is heel vermakelijk. Ik denk dat mensen nu ook gelijk een betere indruk van mij hebben en zien dat ik serieus nadenk over muziek en het leven in het algemeen.”

Op 24 februari begint het nieuwe seizoen van The Voice in Amerika. Tot die tijd is Adam druk met een wereldtournee. Zo staat de band vandaag in Manchester en is op 20 januari Amsterdam aan de beurt. Genieten daarvan doet hij volop. “Ik ben heel realistisch als het gaat om de toekomst van de groep. En ik weet dat het succes van nu niet voor eeuwig zal duren. Daarom geniet ik er nu extra van.”

Ook op Soundflow adverteren?