Interviews

Mr. Polska is nog steeds ‘die mongool’

“Ik ben nog steeds die mongool, maar weet nu veel beter wanneer ik die mongool kan zijn.” Met deze woorden omschrijft Mr. Polska zijn huidige leefstijl het beste. Een weerspiegeling daarvan komt op 13 februari uit in de vorm van het album $noller.

De stap van het vorige album Waardevolle Gezelligheid naar het nieuwe wapenfeit is zo waanzinnig groot, dat Mr. Polska best begrijpt waarom de eerste single De Libi niet gelijk aansloeg bij het grote publiek. Het maakproces van $noller liep parallel aan de grote veranderingen in zijn sociale leven. Van een ongeleid projectiel naar een ‘gewone’ man met huis, kind en werk als grootste hobby.

“De Polska van nu zit zeker niet vaker thuis dan vroeger”, constateert de van oorsprong Poolse rapper. “Maar als ik niet thuis ben, ben ik wel vaker aan het werk dan aan het feesten. Elke avond probeer ik in de studio te zijn. Dat heeft wel tot gevolg dat ik de dag erna vaak helemaal naar de klote ben. Vaak slaap ik maar drie of vier uur. ’s Ochtends moet ik er weer staan.”

“Dat is een groot verschil met vroeger. Dan was ik soms drie of vier dagen achter elkaar hard aan het gaan. Nu ben ik na één of twee nachten doorwerken helemaal kapot. Dan wil ik niet eens meer opstaan”, lacht hij. “Dat is het enige waarvan ik zou willen dat ik dat nu nog had: dat ik het muziek maken langer kan volhouden. Ik merk steeds meer dat slaap echt belangrijk is, terwijl dat eerst het onbelangrijkste op aarde was.”

De albumtitel $noller zou je niet direct associëren met een rapper die xtc, blowen en masturberen met het volle verstand vaarwel heeft gezegd. “Als ik nu nog steeds zo zou leven, was ik allang dood geweest”. Een ouwe lul is Polska zeker nog niet, stelt hij vanuit een luie stoel in de Red Bull Studio’s te Amsterdam. “Ik ben pas 25, maar heb wel een bepaalde periode van mijn leven afgesloten. Het was leuk, maar steeds vaker was ik gaar en schaamde ik me voor mezelf. Dat wil niet zeggen dat ik in mijn muziek nu de volwassen man ga uithangen. Dat hoor je veel artiesten doen, maar ik wilde dat niet het thema van een album laten worden.”

“In het jaar nadat Waardevolle Gezelligheid uitkwam, lukte het me niet om muziek te maken waar ik echt achter stond. Het was gewoon een beetje op. Op een gegeven moment ging ik naar een ander soort feestjes, kwam ik in aanraking met een andere vibe. Ik heb heel veel gehad aan de sound waarmee Disclosure kwam. Zij trokken techno meer de pop-kant op. Daar kon ik wel iets mee. Het past ook wel bij wie ik nu ben.”

“Ik wilde voorkomen dat wij steeds hetzelfde trucje zouden blijven herhalen. Allermooiste Feestje, Soldaatje, Hausa Wausa, Vlammen: ook al zijn het allemaal andere nummers, het is steeds dezelfde formule. Wij zijn met die formule begonnen, omdat we graag iets nieuws wilden brengen. We wilden mensen naar een nieuwe wereld brengen. Die wereld is op een gegeven moment zo omarmd door iedereen, dat je een hele stroming zag opkomen met tracks die geïnspireerd waren op Hausa Wausa en Vlammen. Dat voelde al snel niet meer juist, het voelde stoffig. Wij wilden trendsetters blijven. Dan maar een De Libi uitbrengen en minder views hebben, maar wel die toonaangevende guy zijn die aan de wereld laat zien wat nu de nieuwste shit is.”

De bedenkelijke Polska die zijn woorden zorgvuldig afweegt voordat hij ze in de voicerecorder laat vloeien, maakt slechts één keer plaats voor een uitspraak vol overtuiging. Wat volgens hem dan in de komende twee jaar die nieuwe sound wordt? “Kijk, daar ligt het”, wijst hij op de cd met de opvallende cover van $noller. “Dit is de sound van komend en volgend jaar. Ik heb nog geen andere Nederlandse rapper op deze beats gehoord. We proberen eerder aan te voelen dan de massa wat er aan het borrelen is. Heel veel Nederlandse en Engelse artiesten gaan met deze sound grote hits scoren. Het gaat de hele wereld overnemen.”