Interviews

New Wave houdt niet van vergelijken

Er is niets te vergelijken met New Wave. Althans, als het aan de artiesten ligt die aan het gelijknamige project op Schiermonnikoog hebben meegewerkt. “Wij kunnen het met dit album heel ver schoppen. Daar geloven we echt in.”

Van Ronnie Flex tot Lil Kleine, van Lijpe tot SFB en van Bokoesam tot D-Double; de rappers die veelvuldig op het New Wave-album zijn terug te vinden behoren stuk voor stuk tot een generatie met miljoenen views op Youtube. Of het een succes wordt? Daar zijn ze allemaal wel over uit; het kan niet mis gaan.

Ze sloten zichzelf met een groep gelijkgestemde artiesten en producers op in een self-made studiocomplex. Typisch iets van deze tijd: Songfestival-hit Common Linnets reisde naar een vakantiehuis af om aan het succesvolle gelijknamige album te werken, Typhoon haalde twee Edison-awards op met de Lobi Da Basi-plaat die hij in alle rust maakte met zijn band.

Het grote verschil is dat bij New Wave eigenlijk alle vernieuwende jonge Nederlandse rappers op een hoop zijn gegooid. Zo van: maak maar een hoop nummers en zie maar wat eruit komt. Het resultaat wordt op 10 april gepresenteerd in Paradiso te Amsterdam. Op het kantoor van Vice gaven onder meer Bokoesam, Lil Kleine en Lijpe een week van te voren alvast een introductie met een luistersessie.

Met de naam New Wave kiest het collectief voor een naam die haaks staat op de oudere generatie rappers, die nogal eens beweren dat hiphop van tegenwoordig eigenlijk geen muziek meer is. Het laatste wat de mannen willen is een middelvinger naar die oude garde opsteken. “Maar ik zeg je eerlijk”, begint Lil Kleine, “je kunt niet met de tijd meegaan als je niet met de sound van de nieuwe generatie meegaat.”

Bokoesam: “Het zou voor de oude garde beter zijn om wat vaker geïnteresseerd in ons te zijn. We hoeven niet eens met elkaar samen te werken. Als het niet van hun komt, dan geeft het ons ook niet echt motivatie. Ik heb weleens liedjes gemaakt met een Faberyayo, een Willie Wartaal. Dat zijn mannen die open staan voor de nieuwe generatie en daardoor succesvol blijven.”

Het mag duidelijk zijn: met een open mind kun je als oude garde zonder moeite bij de rappers van vandaag terecht. Lijpe ziet het terug bij de artiesten die hem benaderen nu hij in korte tijd een levensgrote fanschare heeft aangeboord in het Nederlandse hiphopcircuit. “Voor een artiest die al jaren in de game zit maar buiten beeld is geraakt, is het natuurlijk een win-winsituatie als ze met ons samenwerken. Wat dat betreft zie je dat ze juist meer geïnteresseerd zijn in ons dan wij in hen.”

Het is nog niet eens zo heel lang geleden dat hiphopveteranen Sticks, Winne en Jiggy Djé hun krachten bundelden om relevant te blijven in de muziekscene. Zo kan het dus ook. Ze pakten de tweede plaats in de Album top 100, vlak achter Anouk.

“Ik geloof wel dat wij dat succes achterna kunnen gaan. Ik bedoel: als zij het kunnen, dan kunnen wij het ook zeker”, zegt Bokoesam. Lil Kleine begint nog voor zijn collega-rapper zijn zin heeft afgemaakt: “Weet je wat het is? Als je kijkt naar Lijpe, Ronnie, Sam, ik en al die andere rappers. Dat zijn zoveel meer views bij elkaar dan wat je ook kunt bedenken. Het moet gewoon één gekkenhuis gaan worden. Ik heb heel veel zin in 10 april. Dan gaan het allemaal beginnen.”

Ook op Soundflow adverteren?