Events

Nelly geeft de Melkweg hit na hit na hit

De reacties op mijn Facebook-post ‘gaat naar Nelly in de Melkweg’ waren niet van de lucht. “Ga je dáár naartoe?” Ergens is daar wel iets voor te zeggen: de rapper uit Texas heeft toch al zeker tien jaar geen echte hit meer uitgebracht. Wat heeft hij dan plotsklaps in een Amsterdamse concertzaal te zoeken? Doet hij dat om louter financiële overwegingen of komt Nelly ook daadwerkelijk nieuw werk ten gehore brengen?

Het eerste lijkt het geval geweest te zijn, hoewel daar helemaal niets mis mee is. Iedere hiphopliefhebber van rond de 30 heeft als tiener op schoolfeesten staan bouncen op tracks als E.I. en Country Grammar, dus die willen we dan ook voorgeschoteld krijgen. Overigens zou je bijna vergeten dat Nelly in totaal een kleine tien hits op zijn conto heeft. En ze kwamen allemaal voorbij. Van Hot In Herre en Girlfriend tot Ride Wit’ Me.

Nelly heeft dus eigenlijk een vrij breed repertoire, des te opvallender was het dat er ook tracks van DJ Snake, Lil Jon en Rihanna de revue passeerden. En Nelly die woord voor woord meerapte. Een doodzonde in de hiphop, maar wellicht neemt hij het met zijn 42 jaar niet zo nauw meer met de regeltjes. Niettemin kan Nelly nog altijd strak en verstaanbaar rappen en is hij daarbij simpelweg een vermakelijke artiest om naar te kijken. Om niet te zeggen: het prototype hiphopper. Wat dat betreft is hij wel in de jaren negentig blijven hangen. Wijde broek, gouden ketting, donkere zonnebril – allemaal in orde. Ook wist Nelly het (overwegend vrouwelijke) publiek leuk te bespelen. Tijdens de ultieme glijer Dilemma mocht er zelfs een meisje tot tranen aan toe met de rapper dansen – of zoals we dat vroeger noemden: schuren. Gejoel alom.

Niet langer dan een uur duurde de show en ineens was ’ie weg. Toch mag het gezegd worden: Nelly maakte er een feestje van. Niets meer en niets minder, maar dat had dan ook niemand verwacht.