Dikke jassen, handschoenen en rijen vol mensen. Museumnacht is een nacht waar museumbezoekers op zoek zijn naar kunst, muziek en gezelligheid. Van opgezette lichaamsdelen op sterk water tot aan internationale kunstwerken in het CBK Zuidoost. Soundflow was erbij.
Aan de rand van het Museumplein geeft een groepje dansers een optreden. Hun danspassen zijn niet op een hand te tellen en de beat van hun speakers dreunt tot aan het eind van de Paulus Potterstraat. Het slechte weer mag de pret niet drukken, want de feeststemming zit er goed in. Een stuk of veertig bezoekers wachten op de bus. Zuidoost heeft het namelijk slim aangepakt met Museumnacht. Een speciale bus rijdt het publiek richting de plek van bestemming. Tijdens de rit geven een paar artiesten uit de Bijlmer een lekker optreden weg.
Voor het CBK Zuidoost staan gigantische houten installaties, een gezellig kampvuur en genieten de mensen van de warmte die hier vandaan komt. Kunstenares Corine Zomer maakt op een bijzondere manier kaarsen met een houten rad en hete was, dat constant ronddraait. Bij het kampvuur dansen de bezoekers op de muziek van dj’s zoals DJ Sids, Triggerfinga en Soultrash.
Na die snijdende kou kun je ook cultureel verantwoord naar kunst kijken bij het CBK Zuidoost. Verschillende internationale kunstenaars van over de hele wereld sliepen in het H-lab, het woon en werkappartement in Heesterveld. De uitkomst van hun tijd in Nederland hangt aan de muren. Veel expressieve neon kleuren en schilderingen van mensen, maar ook veel abstracte vormen poppen naar voren.
MC Gikkels roept de zaal op tot nadenken over het N-woord. Er wordt meteen duidelijk gemaakt dat iedereen in het CBK Zuidoost zijn mening mag uiten. De MC vraagt aan het publiek: “Wie gebruikt er weleens het N-woord?” Voorzichtig steekt een jongen zijn hand op en volgt er een interessante discussie.
In tegenstelling tot wat er in de rest van Amsterdam-Zuidoost te zien is, kun je bij Museum Vrolik in het AMC verschillende lichaamsdelen op sterk water bewonderen. Hoe bizar het ook mag klinken, het neemt niet weg dat deze verlaten locatie erg druk bezocht wordt. Om de tour allemaal spannender te maken door het museum is alles in het donker te zien. De gids schijnt met een zaklantaarn op de potjes in de vitrines en wijst de verschillende menselijke delen aan. “Weet iemand waar het woord Siamese tweeling vandaan komt?” vertelt de gids terwijl hij een levensechte in de vitrine aanwijst. “Komt dat niet uit Thailand?”, antwoordt een omstander.
De echte nachtbrakers van Museumnacht kunnen tot 2 uur ’s nachts de mooie foto’s bekijken van Streets Of The World bij parkeergarage de Kempering. Die avond hangen er allerlei werken van Jeroen Swolfs. Hij heeft als doel om het leven anno nu op straat vast te leggen. De koude locatie waar zijn foto’s hangen, zorgen voor een sterk contrast met de foto’s die te zien zijn. Van kleurrijke foto’s, die in het Midden-Oosten genomen zijn, tot aan beelden van jongeren die in de rij staan voor de draaimolen in Zweden. Het leuke is dat ontzettend veel verschillende nationaliteiten uit Zuidoost zijn foto’s bekijken.
Wie aan Amsterdam-Zuidoost denkt, denkt in eerste instantie niet meteen aan kunst. Dit neemt niet weg dat de Bijlmer geen interessante dingen in huis heeft. De reistijd tussen de verschillende locaties duurt misschien net te lang met de bus, maar de Bijlmer blijkt vol verrassingen te zitten.