Columns

Laten we het even over die single van Famke Louise hebben

Famke Louise bracht vorige week haar debuutsingle Op Me Monnie uit. De bijbehorende videoclip is nu al bijna vijf miljoen keer bekeken op YouTube. Voor Nederlandse begrippen is dat een enorm aantal, waar de gemiddelde professionele artiest jaloers op mag zijn. Het enige grote verschil is dat er onder haar kijkers vrijwel geen fans zitten, maar vooral heel veel haters.

Op het moment van schrijven hebben 97.000 mensen op de ‘Ik vind dit niet leuk’-knop gedrukt en 79.000 op ‘Ik vind dit leuk’. Wie de best beoordeelde reacties bekijkt ziet berichten als: “Ik denk dat ik aangifte ga doen bij de politie, want ik vind dit aanranding van m’n oren.” Sjoerd S reageert: “Ik hoop dat ze een touw krijgt voor sinterklaas…”

Famke Louise is vooral bekend als het vriendinnetje van de omstreden YouTuber Snapking. Hij heeft al lang een slecht imago. Zo maakte Snapking een video dat hij vreemdging en filmde hij hoe hij mensen uitschold. Famke kwam in beeld toen Snapking besloot om zijn eigen vriendin te gaan pranken. Al bleken veel van die pranks nep te zijn.

De periode van neppe pranks is nu gelukkig voorbij. Famke maakt haar eigen content op YouTube en werkt tegenwoordig als model. Onlangs was ze te zien in het programma Models in Paris, waar ze overkwam als een lief en verlegen meisje. Gek genoeg straalt ze in haar videoclip iets compleet anders uit. Zo heeft ze lange vlechten, een lading make-up op, wordt ze omringd door pitbulls en zingt ze (met heel wat autotune en straattaal) over geld. En dat is waarschijnlijk waar het fout ging.

De enorme lading haat die Famke over zich heen krijgt komt niet specifiek door de single en het feit dat ze een muziekcarrière is begonnen, maar de manier waarop. Jongeren verafschuwen haar vriendje, maar kregen door onder andere Models in Paris haar echte kant te zien. Dat positieve beeld verpest ze nu weer deels door een nummer te droppen dat totaal niet bij haar past. Het is ongeloofwaardig om een onschuldig tienermeisje zich voor te zien doen als een gangsterchick. Want wat hebben alle succesvolle artiesten met elkaar gemeen? Juist, dat ze zichzelf zijn.

Ondanks de vele haat staat Famke’s videoclip momenteel wel bovenaan op YouTube en haar single op nummer drie op Spotify. Hoog in de hitlijsten staan zegt tegenwoordig dus niks over je talent en succes. Het zegt enkel dat er over je wordt gepraat. In dit geval helaas negatief.

Ook op Soundflow adverteren?