Interviews

Mike Rogers brengt een ode aan de buitenwijk

Mike Rogers is het nieuwe project van de Nederlandse producers Mike Mago en Rogerseventytwo. Onlangs brachten ze hun eerste single, What Should I Do, uit. Maar er staat nog veel meer op de planning. Soundflow ging met beide heren in gesprek om te horen wat we de komende tijd kunnen verwachten.

Het begon 1,5 jaar geleden
Het is een druilerige dag in Amsterdam wanneer we aanschuiven aan de eettafel van Roger van der Zwan (Rogerseventytwo). Niet veel later schuift Michiel Thomassen (Mike Mago) aan met verse koffie. Hij is nog een beetje brak van de vorige avond, maar al snel beginnen ze beiden enthousiast te vertellen over het gezamenlijke project dat ze zo’n 1,5 jaar geleden begonnen.

Michiel en Roger produceren respectievelijk 20 en 15 jaar en leerden elkaar ergens in 2008 kennen. Michiel: “Dat was de tijd van electrohouse en van Franse house. We draaiden toen een beetje hetzelfde en ik leerde Roger kennen bij de feestjes in Tivoli die ik toen organiseerde vanuit het Boemklatsch collectief. Het was nog niet zo’n grote scene in die tijd, dus je kende elkaar al snel.”

In de jaren die daarop volgden hielden ze contact en ontwikkelden ze ieder hun eigen sound. Zo bracht Roger in 2010 zijn single You Take Me Higher uit op het Amerikaanse label Fool’s Gold van A-Trak en had Michiel vier jaar een grote hit met Outlines dat werd uitgebracht op Spinnin’ Records.

Samenwerken
Een paar jaar geleden stuurde Roger enkele demo’s naar Michiel, wat resulteerde in de eerste gezamenlijke single Meant To Be. Dit smaakte naar meer en Mike Rogers was een feit. Mike: “Na die eerste single zijn we meer dingen naar elkaar gaan sturen en toen stuurde Roger iets wat niet echt house was, maar meer downtempo. Vanuit daar gingen we langzaam meer die kant op.” Roger geeft aan dat het heel fijn voelt dat ze nu muziek kunnen maken die ze allebei heel vet vinden, ongeacht het genre of de stijl. Met Mike Rogers willen beide heren dichtbij hunzelf blijven.

Op de nog te verschijnen singles staan dan ook samenwerkingen met artiesten die je niet snel zou associëren met twee house-producers. “Omdat we vanuit een ander wereldje komen was het voor ons heel erg een uitdaging of toffe features te krijgen. Ik had Venz (Vincent Reijnders, o.a. bekend van 22tracks red.) een berichtje gestuurd. Hij tipte een aantal artiesten en Spotify-lijsten en dat was behoorlijk behulpzaam”, aldus Michiel. Zo kwamen ze in aanraking met de Nederlandse rapper Jay-Way, maar bijvoorbeeld ook met het Britse artiesten als MYBADD, Jones en Tiggs Da Author.
Bescheiden jongens uit de buitenwijk
Het artwork bij de muziek bestaat uit foto’s die verwijzen naar typische Nederlandse buitenwijken, zoals je die vindt in grote steden als Amsterdam, Den Haag en Utrecht. Roger: “Ik ben opgegroeid in een buitenwijk in Den Haag en je hebt altijd het idee dat er nooit zoveel gebeurt ofzo, maar toch ook weer wel. Je bent altijd buiten en weet precies wat er speelt”.

Met deze gedachte zijn ook de eerste serie tracks gemaakt, die in de komende maanden als losse single’s verschijnen. Uiteindelijk zullen de single’s verzameld worden op de EP Loose Ideas, maar omdat ze met iedere track een vibe willen creëren die een detail prijsgeeft van de buitenwijk verschijnen ze eerst los. Op die manier komen de verschillende details goed tot hun recht.

Michiel: “De buitenwijken bevinden zich tussen de grote metropool en de karakteristieke ghetto. Het is voor ons een beetje dat stukje niemandsland dat soms in de vergetelheid raakt. Mensen vinden het nu misschien nietszeggend, maar als je goed kijkt heeft de typische jaren 70, 80 architectuur in de wijken wel een bepaalde stijl. Dat is ook meer hoe wij zijn. We zijn niet heel erg straat, of heel erg high class. We zijn bescheiden jongens.”

Lowlands is het doel
Wanneer we vragen naar de doelen die ze willen bereiken met Mike Rogers beginnen ze meteen over optreden. “Het eerste wat we tegen elkaar zeiden is dat we aan een liveshow wilden werken. Elektronisch, maar wel live”, aldus Michiel. Roger vult aan: “Lowlands behalen, dat staat vervolgens wel op nummer één voor ons. Dat is een mooi streven, want Lowlands is toch wel het vetste festival van Nederland!”

Beiden draaien ze dus al letterlijk en figuurlijk jaren mee, maar een liveshow is voor zowel Michiel als Roger onbekend terrein. De komende tijd gaan ze de show ontwikkelen met zangeres Abee, die naast de eerste single What Should I Do op meerdere tracks van Mike Rogers te horen zal zijn. Tijdens de komende editie van Amsterdam Dance Event zal de eerste liveshow plaatsvinden.

Lowlands is dus het doel, maar bovenal zijn ze zichtbaar blij met de richting die ze met z’n tweeën opgaan. Michiel: “Wij vinden dit samen tof en zijn al hartstikke blij en trots op datgene wat we nu hebben gemaakt. Dat is al de winst, dat is al het succes!”

De eerste single, What Should I Do, is te beluisteren via de bekende streamingskanalen. Op 1 juni zal de titeltrack van de EP, Loose Ideas, uitkomen.