Columns

Waarom Sam Smith de beste zanger ter wereld is

Na zaterdagavond zijn concert bezocht te hebben, weet ik het zeker. Sam Smith, de Britse zanger die bekend is van onder andere zijn hit Stay With Me, is de beste zanger ter wereld.

In een uitverkocht Ziggo Dome hebben 17.000 mensen van de 25-jarige genoten. De loepzuivere Brit wist iedereen mee te laten zingen, dansen en juichen. Waaronder ik. Ik ben van weinig artiesten écht fan. Veel artiesten vind ik geweldig, maar zelden bezoek ik een concert. Wel van Sam. Naast me zat een vrouw die zelfs tranen moest laten door het horen van zijn stem. Door die stem, songteksten en het indrukwekkende geluid dat door de concerthal galmde, werd zij niet alleen ontroerd. Met kippenvel heb ik ook naar de rest van het concert geluisterd.

De openlijk homoseksuele Sam is daarnaast een boegbeeld voor de LHBT-gemeenschap. Hij steekt zijn seksualiteit niet onder stoelen of banken en kwam voor de release van zijn eerste album publiekelijk uit de kast. Hij was bang dat men anders dacht dat hij heeft gelogen over zijn seksualiteit om de albumverkoop niet te dwarsbomen. Alsof dat nog niet genoeg respect oplevert, heeft hij in de afgelopen jaren onder andere vier Grammy’s en een Oscar gewonnen. Laat Sam nou ook nog een War Child ambassadeur zijn (wat hij ook is), dan is het lijstje compleet. Sam Smith: de beste zanger ter wereld. Je kunt me proberen te overtuigen van niet, maar dat gaat je niet lukken. Ik ga weer naar zijn nummers luisteren. Joe!