Events

Wij bezochten Roskilde Festival en dit is wat ons opviel

Iets ten westen van de Deense hoofdstad Kopenhagen ligt de stad Roskilde. Het hele jaar door kun je er niet veel meer dan de standaard toeristische attracties bezoeken. Er is een kathedraal, een vikingmuseum en een lading winkels. Ondanks dat staat Roskilde eens in het jaar in het teken van een van de grootste festivals van Europa. Wij vlogen naar Denemarken om een kijkje te nemen.

Roskilde Festival wordt elk jaar door zo’n 130.000 bezoekers bezocht, maar is vooral een festival voor en door Denen. Elke editie melden 25.000 mensen zich als vrijwilliger aan. Het festival voelt daarom dan ook als een samenkomst van het land op een evenement gevuld met artiesten, kunst en bijzondere activiteiten.

Dit jaar stonden onder anderen Bruno Mars, Eminem, Khalid, Stormzy, Vince Staples en Gorillaz op de line-up. De laatstgenoemde groep had alleen wel last van een klein ongelukje, want een van de rappers viel tijdens het laatste nummer van het podium.

Roskilde richt zich op veel verschillende genres en heeft dan ook redelijk wat podia om alles te huisvesten. Het hoofdpodium, de Orange Stage, is een stage in de openlucht en wordt gekenmerkt door de grote oranje tent die over het podium hangt. Verder zijn er nog genoeg kleine podia over het terrein verspreid. Optredens die er voor ons echt bovenuit sprongen waren die van Eminem, Khalid, Sampha en St. Vincent.

Maar Roskilde is veel meer dan alleen muziek. Er vielen ons een aantal dingen op. Bijvoorbeeld het Tuborg-bier dat overal aanwezig was, de vele vlaggen die boven het publiek uitstaken, de jaarlijkse Naked Run en de equality boodschap die overal vol overtuiging werd uitgedragen.

Misschien wel het meest opvallend was de hoeveelheid goed geklede mensen op het terrein. Als je jezelf afvraagt waar de hipster-stijl vandaan komt, dan moet je zonder enige twijfel in Denemarken zijn. Naast fanny packs, snelle planga’s en mooie jeans waren er ook veel korte pony’s bij vrouwen te zien. Wij konden het dan ook niet laten om een kleine collectie van meiden met zogenoemde short bangs bij elkaar te verzamelen.


Foto’s door Demi Manders