Reports

‘Man In Nood’ Willem presenteert een hyperpersoonlijke plaat

De Nederlandse hiphop heeft Willem terug. Vrijdag 26 oktober verschijnt Man In Nood, de eerste echte soloplaat van rapper Willem de Bruin. Afgelopen donderdagavond presenteerde hij tijdens Red Bull Music Presents: Willem in Klaproos Amsterdam zijn nieuwe muziek aan vrienden, familie en andere genodigden.

Zeker vijf jaar lang vernamen we op muzikaal gebied weinig tot niets van Willem. De rapper die tot die tijd met Twan van Steenhoven (Big2) The Opposites vormde en min of meer alle Nederlandse festivals plat speelde, was de voorbije jaren op muzikaal vlak her en der weleens copiloot, maar maakte weinig vlieguren. Zonde, want tijdens de presentatie van Man In Nood bleek dat Willem nog steeds hiphop is. In een donkere hal, met grind en een piepklein meertje, bracht hij pootjebadend en volledig in het wit gekleed zijn nieuwe, hyperpersoonlijke muziek ten gehore.

Opluchting
Vooropgesteld: vrolijk word je niet van zijn teksten, wat de titel Man In Nood natuurlijk al enigszins deed vermoeden. Dat is ook niet zijn doel geweest. Willem is voor zijn eerste officiële soloplaat ongelofelijk dicht bij zichzelf gebleven en omdat daar zijn kracht ligt, is dat een goede zaak. Het lijkt welhaast of hij alleen maar wil delen wat er de laatste jaren in zijn hoofd omging, welke twijfels de revue hebben gepasseerd, wat het vaderschap met hem doet, en welke dingen hem gelukkig en minder gelukkig maken.

Het kan niet anders of Willems fans halen opgelucht adem bij het horen van de nieuwe plaat. Met eerlijke, soms zware teksten die recht uit de ziel komen, doet de rapper nu uitgebreid datgene waar hij op het dubbelalbum Succes/Ik ben Twan (The Opposites, 2010) al flarden van liet horen: hij geeft zich bloot. Succes – eigenlijk een soloplaat in het hoesje van een dubbel-cd – was nog een mix tussen hele stoere en hele eerlijke, kwetsbare teksten. Op de ene track rapte Willem hoe ‘classic’ en ‘dope’ hij is, op andere nummers kwamen thema’s als onzekerheid, zelfhaat en depressie voorbij.

Laten bezinken
Juist met gevoelige teksten op stevige beats is Willem op zijn best, zo bleek eens te meer bij de presentatie van Man In Nood. Op sommige nummers zwijgt hij aan het einde en geeft hij de beat tientallen tellen de ruimte. Laat het even bezinken, lijkt hij tegen de luisteraar te zeggen. Apocalypse (met Kempi, die ook acte de présence gaf), Jongens en Houten Pak; stuk voor stuk zijn het tracks waar je goed naar moet luisteren en misschien wel even voor moet gaan zitten om ze tot hun recht te laten komen. Nummers die, als je er een videoclip aan verbindt, inderdaad persoonlijke beelden verdienen – zoals dus in de video van Houten Pak, die volgende week verschijnt en donderdagavond op het grote scherm achter Willem werd vertoond.

Het lijkt lichtjaren terug dat Willem namens The Opposites het publiek een pit liet maken en de mensen liet hakken op Broodje Bakpao en Thunder. De vraag of The Opposites al dan niet uit elkaar zijn werd de laatste jaren meer en meer een taboe. Tijdens de presentatie van Man In Nood werd duidelijk dat die vraag misschien minder belangrijk is dan we dachten. Met het verschijnen van Big2’s Van Staal (afgelopen voorjaar) en deze eerste soloplaat van Willem heeft de Nederlandse hiphop beide heren terug. Wie er behoefte aan heeft, mag doen alsof het een dubbelalbum betreft.