Stuff

Apple en Samsung krijgen een boete voor het trager maken van oude smartphones

De Italiaanse mededingingsautoriteit heeft Apple en Samsung een boete gegeven voor het bewust trager maken van oude smartphones door middel van software-updates. Beide techgiganten moeten 5 miljoen euro betalen. Apple krijgt daarnaast nog een tweede boete van 5 miljoen euro, omdat het bedrijf klanten niet heeft geïnformeerd over hoe je de accu van een iPhone vervangt.

Consumenten klagen al jaren dat hun toestellen langzamer worden nadat ze een update hebben geïnstalleerd. Door updates wordt de software zwaarder en is krachtigere hardware nodig. Je wordt dus haast gedwongen om altijd de nieuwste smartphone te hebben.

In Frankrijk is een gelijkaardig onderzoek aan de gang. Daar is het een misdrijf om de levensduur van een product opzettelijk te verkorten om de aankoop van een nieuw product te promoten. Een bedrijf kan een boete krijgen die tot 5% bedraagt van de jaarlijkse omzet. In het ergste geval is zelfs een celstraf mogelijk.

Apple kreeg in januari al vragen van de Amerikaanse senaat over het vertragen van iPhones. Ook werd er in het land een hele batterij aan rechtszaken aangespannen, die verzameld werden in een groepsvordering. Binnenkort wordt duidelijk wat daar de gevolgen van gaan zijn.