Culture

Help, het eindexamen komt eraan!

Officieel zijn we over de helft van het schooljaar heen. Dat ging sneller dan verwacht en misschien komt voor jou het definitieve einde van je middelbare schooltijd eraan. Een belangrijk dingetje nog: je eindexamen. Je hoort waarschijnlijk veel mensen om je heen zeggen: ik kan toch niet alles hebben onthouden wat ik in al die jaren heb geleerd? Dat gaat ‘m nooit worden.

Daar gaat het ook niet om, want het feit dat je al zover bent gekomen geeft een grote kans dat je het gaat halen in mei. Je hebt de onderwerpen en hoofdlijnen allang doorgebriefd gekregen, dus je kunt gericht naar je eindexamen toe. Hoe zorg je ervoor dat je over de hele breedte van je vakkenpakket zo goed mogelijk gaat scoren? Wij hebben een paar tips voor je.

Aandacht besteden aan je zwakke punten
De een kan haast zonder woordenboek een artikel in het Frans pennen, de ander weet feilloos de meest gecompliceerde reactievergelijkingen op te schrijven. Dat zijn natuurlijk mooie kwaliteiten, maar ga je zwakke punten eens opzoeken. Waarschijnlijk heb je je profiel al zodanig ingericht dat je niet te maken krijgt met bijvoorbeeld de moeilijkste wiskunde, maar kijk je toch op tegen dat wiskunde a examen voor vwo straks? Geef het prioriteit!

Ga er niet vanuit dat je het niet kunt. Alles is te leren, als je er maar voldoende aandacht aan besteedt. Het hoeft niet meteen een blinkende 8 te zijn op je eindlijst, maar ga zeker niet de gok wagen met een mager cijfer. Dat kan je weleens duur komen te staan. Meer goed nieuws: er is nog genoeg tijd om eraan te werken!

Doe een examentraining
Vooral bij bètavakken is het soms gewoonweg moeilijk de juiste manier te vinden om tot een goede uitkomst te komen. Maar weet je wat mooi is? Sommige mensen zijn goed in die juiste manier vinden en er zijn zelfs mensen die dat heel goed kunnen uitleggen en overbrengen. Ben je dus nog niet overtuigd van je vaardigheden? Schakel de hulp in van iemand die er goed in is. Ga samen zitten en een examentraining doen. Na een paar weken wordt alles duidelijk. Easy as that!