Culture

Examenstress? Hier drie tips om kalm te blijven

De temperaturen buiten stijgen en de lente hangt in de lucht. Dat betekent dat het eindexamen ook dichterbij komt. Binnen drie maanden mag je gaan laten zien waar je het al die jaren voor hebt gedaan. Je gaat voor dat papiertje, dat diploma dat de heilige graal is voor je vervolgstudie. Goed, dit klinkt wel heel dramatisch, maar eigenlijk valt het reuze mee. Toch is het voor te stellen dat je soms wat zorgen hebt. Daarom vandaag drie tips om je examenstress te verminderen.

Wees zelfverzekerd
Kijk eens goed waar je nu staat. Je bent inmiddels vier, vijf, zes of misschien wel zeven jaar lang bezig geweest om naar dit punt toe te werken. Dat betekent dat je in die tijd lang en breed bent klaargestoomd om je examens goed door te komen. Wees dus wat zekerder van jezelf. Je hebt genoeg kennis in huis om hier fluitend doorheen te komen. You got this!

Gun jezelf vrije tijd
Je zit al urenlang voor je examen te oefenen. Goed bezig, maar je leercurve neemt na verloop van tijd steeds verder af. Je hersenen hebben af en toe ontspanning nodig. Je mag dus best even buiten gaan lopen tussen het leren door. Deze werkwijze kun je het beste ook toepassen tijdens het eindexamen zelf. Maak een aantal opgaven om vervolgens een slokje water te nemen. Dat geeft je de tijd om nog eens na te denken. Je zal zien dat je hersenen meer gestimuleerd worden waardoor je misschien nog waardevolle toevoegingen kunt bedenken. Nog beter: het brengt je stressniveau op dit piekmoment omlaag.

3-maandenplanning
Er zijn nog drie maanden waarin je genoeg kunt doen. Om jezelf gerust te stellen, kun je wat meer tijd aan moeilijkere vakken besteden. Weet je bijvoorbeeld dat je moeite gaat krijgen met het Engels examen VWO? Smeer het oefenen over drie maanden uit. Schrijf bijvoorbeeld voor jezelf op dat je elke week een extra tekst leest op vrijdagochtend. Of dat je een oud Engels eindexamen maakt elke maandagmiddag. Je hebt nog ruim de tijd om lekker te oefenen, dus maak een plan en schrijf het op. Door extra teksten te lezen en te oefenen kun je je vocabulaire en leessnelheid verbeteren. Dat maakt je niet alleen scherp, het stelt je ook gerust in de aanloop naar het examen toe. Stress? Dat ken jij niet!

Ook op Soundflow adverteren?