Culture

Vijf tips om je slagingskansen op het eindexamen te vergroten

Het is alweer maart. Nog iets meer dan twee maanden voordat je mag shinen op het eindexamen. Misschien ben jij niet helemaal zeker van je zaak. Daarom een aantal tips om je slagingskansen in de laatste maanden te vergroten, zelfs voor de grootste twijfelaar.

Oefenen, oefenen, oefenen!
Er staan online allerlei examens van voorgaande jaren klaar. Verdiep je daar eens in. Kijk in welke jaren de opgaven lastig waren en ga dat examen maken. Als je de moeilijksten hebt gemaakt, kan het alleen maar meevallen op het aankomende examen. Daarnaast krijg je feeling met een examen maken zelf: de concentratie die je moet opbrengen, de tijd die je krijgt, de vraagstelling. Noteer hoelang je bezig was. Zit je binnen de tijd of moet je het tempo aanpassen? Zijn er vragen die je niet begreep? Zoek naar antwoord en uitleg en leer hiervan!

Doe het samen
Solo studeren kan een saaie bezigheid zijn en je kan moeite hebben je te concentreren. Als je in een groepje studeert of oefent waarvan iedereen een gemeenschappelijk doel heeft, kan je langer door. Je motiveert elkaar, legt examenstof aan elkaar uit en stelt elkaar op de proef.

Vraag om hulp
Iedereen heeft zwakke punten, of dat nu het taal is of een bètavak. Zelfs als je je VWO-profiel hier helemaal op hebt afgestemd, zijn er vakken in je algemene deel die lastig kunnen zijn. Aangezien je nog ruim twee maanden hebt, is er voldoende tijd om hulp in te schakelen. Kijk of er iemand in je omgeving is die goed in het vak is of huur een professionele bijlesdocent in. Hij of zij is gespecialiseerd om goed en beknopt je de stof uit te leggen. Een-op-een krijg je alle aandacht en tijd en je kan alles vragen. Dit kan het zetje geven om nog net een beter cijfer op het examen te halen.

Knip de stof op in overzichtelijke blokken
Vrijwel elk vak werkt met verschillende onderwerpen op het examen. Probeer daarom thema voor thema te leren. Behandel op een dag een onderwerp binnen een examenvak. Zo ben je hier volledig op gefocust en blijft de stof beter hangen. Het M&O-examen VWO bestaat bijvoorbeeld uit drie hoofdonderwerpen: financiering van activiteiten, financieel beleid en externe financiële verslaggeving. Pak een hoofdonderwerp op een dag en besteed hier alle tijd aan. Op een andere dag pak je het tweede onderwerp enzovoorts. Het zal je rust en overzicht geven.

Schrijf het in een planning
Als je de stof in behapbare brokken hebt opgedeeld, schrijf dat dan op. Je doet ongetwijfeld in veel verschillende vakken examen, zorg daarom dat je voor jezelf overzicht creëert. Probeer een planning te maken waarin je studeren en ontspannen goed afwisselt en waarin je dagelijks varieert tussen meerdere vakken. Zo werk je op een efficiënte manier naar je examen toe en sta je zekerder in je schoenen als het in mei zover is.

Ook op Soundflow adverteren?