Food

Hoe gezond eten tegen een depressie kan helpen

Een depressie is niet zomaar op te lossen. Ook niet door gezonder te gaan eten. Dat betekent echter niet dat evenwichtige voeding geen nut heeft. Sterker nog: wetenschappelijk onderzoek heeft bewezen dat een aangepast dieet de kans op het krijgen van een depressie kan verkleinen. Ook zou je door de juiste voedingstoffen sneller van een depressie genezen.

Anti-depressiedieet
Bij depressies is een daling van zogenaamde neurotransmitters in de hersenen te zien. De Franse dokter, psychiater en professor Florian Ferreri ontwikkelde een anti-depressiedieet dat de aanmaak van neurotransmitters als serotonine, dopamine en noradrenaline stimuleert. Deze stoffen hebben een belangrijke functie op het vlak van emoties.

Het dieet legt de nadruk op eiwitten, zink, koper, ijzer, magnesium, vitamine B en vitamine C. Je kunt deze stoffen binnenkrijgen via onder andere bonen, eieren, erwten, groene bladgroenten, kaas, vette vis en yoghurt. Wat je beter niet te veel kunt eten zijn transvetten, frisdrank, zout, vruchtensappen en bewerkt vlees.

Volgens Ferreri is het daarnaast belangrijk om voldoende koolhydraten (volkoren brood, rijst en granen) en magnesium (bananen en volkorenrijst) binnen te krijgen. Alcohol en cafeïne moet worden beperkt. Ook benadrukt hij dat het belangrijk is om van je eten te genieten.

Genieten van eten
Dat laatste klinkt misschien logisch, maar toch is het iets om bij stil te staan. Veel mensen zien eten als een noodzaak, terwijl het maken en opeten van een gezonde maaltijd juist een heerlijk verwenmoment kan zijn.

Ongeacht wat je maakt of eet, als jij het lekker vindt zullen je hersenen een stofje aanmaken waar je gelukkig van wordt. HEMA is benieuwd bij welk gerecht jij een ultiem geluksgevoel beleefd. Deel jouw gezonde lievelingsgerecht en maak kans op een van de vele prijzen.

HEMA zorgverzekering
HEMA zorgverzekering heeft als doel om jou van het leven te laten genieten. Hun zorgadviseurs helpen jou niet alleen wanneer je even wat minder geluk hebt, maar je krijgt ook nog eens 10% korting in alle winkels en kleine cadeautjes op onverwachte momenten.

Declaraties indienen gaat eenvoudig via de site of app, zodat je je daarna weer kunt focussen op de dingen waar het écht om draait. Lekker koken met je liefje bijvoorbeeld.

In samenwerking met HEMA