Reports

Oostende ontpopt zich langzaam tot de street art hoofdstad van Europa

Liefhebbers van street art kunnen in steden als Berlijn, Lissabon en Parijs hun hart ophalen. Wat veel mensen echter niet weten is dat er tegenwoordig ook dicht bij huis een plek is waar je op werkelijk elke hoek van de straat street art vindt. We hebben het over Oostende, een Belgische kustplaats op slechts een paar uur rijden van Amsterdam.

The Crystal Ship
Oostende organiseert dit jaar voor de vierde keer kunstenfestival The Crystal Ship. Het jaarlijkse evenement nodigt de top van de street art uit om de voorheen grauwe stad om te toveren tot een kleurrijk en creatief geheel. Inmiddels zijn er 55 gigantische muurschilderingen en meer dan 200 kleine stadsinterventies te vinden van onder anderen Francisco Bosoletti, Guido van Helten en Matthew Dawn. Niet de minsten dus.

The Crystal Ship levert geen kunst om de kunst. Het project is een dialoog met de wijken, omgeving en Oostendenaren. Op sommige murals zijn lokale helden afgebeeld. Andere werken zijn dan weer een knipoog naar de visserij en de zee. Wat in ieder geval vast staat is dat er achter elke creatie een verhaal zit.

Hieronder kun je een klein voorproefje van The Crystal Ship vinden. Alle werken ontdekken doe je met de kunstroute, die je te voet of per fiets kunt volgen. De fietsroute toont alle kunstwerken, terwijl de wandelroute zich concentreert op het centrum en de Oosteroever.

Strand, shoppen en eten
Oostende is niet alleen een bezoekje waard voor de street art, maar ook voor een vloedgolf aan andere activiteiten. De grootste badplaats aan de Belgische kust heeft een breed strand waar je heerlijk kunt rondslenteren. Zodra de zon schijnt, krijg je direct het vakantiegevoel te pakken. En laat Oostende nou net de plek zijn met de meeste zonuren van de Benelux.

Ook voor de shoppers valt er genoeg te beleven. Alle bekende ketens zijn aanwezig. Misschien nog wel veel leuker zijn de vele kleine boetiekjes. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij de Scandinavische concept store Ferm of ga vintage shoppen bij Funky Vintage. Liefhebber van groen? Bezoek dan Fleur de Lies voor een prachtige mix aan planten, bloemen en design.

Honger gekregen van al het winkelen? Dat is maar goed ook, want in Oostende heb je heel wat leuke eettentjes. Lunch bijvoorbeeld net als de locals bij Passe-Vite of bestel een verse garnaalkroket bij Histoires d’O (mét uitzicht op het strand). Vega(n) eten kun je bij het retro Sassy’s, luxe Italiaanse gerechten vind je bij Marina. Voor een lekkere cocktail moet je dan weer bij Mommy’s Bastards zijn. Fitzgerald is tot slot ’the place to be’ voor koffieliefhebbers.

Hotel mét glijbaan
Het mag duidelijk zijn dat je wel een paar dagen nodig hebt om Oostende te ervaren. Ook dat is geen probleem, want in de stad kun je prima overnachten. De meest bijzondere plek om dat te doen is – als je het ons vraagt – Upstairs Hotel, een verzamelplaats voor wereldreizigers, citytrippers, artiesten en creatievelingen.

Upstairs Hotel bevindt zich in het bruisende centrum op een steenworp afstand van de stranden. De kamers zijn hip vormgegeven en zullen het goed doen in je Instagram-feed. Even het kind in jezelf naar boven halen? Check dan ook de glijbaan beneden.

Marvin Gaye
Oostende is een inspirerende stad. Dat bleek al in 1981, toen de aan cocaïne verslaafde Marvin Gaye in zijn zoektocht naar rust Amerika ontvluchtte. Op een koude winterochtend kwam hij in Oostende aan. Twee jaar lang woonde de zanger in residentie Jane. Hij herontdekte zijn passie voor muziek en schreef de klassieker Sexual Healing.

Meer te weten komen over Oostende? Bezoek dan Visitoostende.be. Op de site kun je tevens een gratis fiets- en wandelplan downloaden van The Crystal Ship.