News

Steeds meer artiesten brengen hun muziek op cassette uit

Heb jij thuis een platenspeler staan? Dan ben je zeker niet de enige. De afgelopen jaren heeft vinyl een ware comeback gemaakt. Steeds vaker zie je dat artiesten hun album niet alleen digitaal en als cd releasen, maar ook op vinyl. Een iets nieuwere ontwikkeling is de terugkeer van de cassette. Grote namen als Ariana Grande, Billie Eilish en Mark Ronson brengen hun nieuwste projecten op de traditionele geluidsdrager uit.

Platenspelers kunnen een mooi designobject zijn voor je interieur. Ook de platen zelf zien er vaak kunstig uit, waardoor je ze tussen het afspelen door prima op een plank tentoonstelt. Cassettespelers en cassettes zijn dan weer iets minder fancy. Toch is er sinds 2012 een stijging in de verkoopcijfers te zien. Vooral de laatste jaren gaat het erg hard, nu populaire artiesten cassette’s als het nieuwe vinyl beginnen te beschouwen. Maar waarom eigenlijk?

De muziekindustrie draait voor een groot deel om geld. Daar ligt ook direct het antwoord op deze vraag. De productiekosten van een cassette zijn drie keer lager dan die van vinyl. Dit zie je terug in de prijzen. Koop je bijvoorbeeld het nieuwe album van Billie Eilish op vinyl, dan betaal je 27,99 euro. Ga je voor de cassette, dan kost die maar 14,99, wat zelfs nog goedkoper is dan de cd van 16,39. Ook qua verzendkosten is het voordelig, omdat bandjes een stuk minder wegen dan vinyl en cd’s.

Natuurlijk is er wel een verschil in geluidskwaliteit. Vinyl klinkt warmer en authentieker dan digitale muziek. Een cassettebandje klinkt al snel lo-fi, wat niet bij elk genre even goed uitpakt. Feit is in ieder geval dat veel muziekliefhebbers willen kunnen aanraken waar ze naar luisteren. Iets vasthouden geeft een andere connectie met muziek en voelt persoonlijker dan een nummer toevoegen aan je afspeellijstje op Spotify.

De vraag is nu of cassette het nieuwe vinyl wordt. Er is duidelijk een groei te zien, maar vooralsnog worden cassettebandjes enkel op kleine schaal verkocht. In 2018 werden er in Engeland 50.000 bandjes verkocht tegenover 30.000 in 2017. Het populairste bandje kwam van The 1975, die 7523 exemplaren verkocht van A Brief Inquiry Into Online Relationships. De verkoopaantallen vallen dus nog lang niet te vergelijken met die van cd’s en vinyl.

Ook op Soundflow adverteren?