Lists

8 bijzondere bijbanen om naast je studie te doen

Het leven van een student is duur. Niet alleen moet je je studie en kamer betalen, ook alle biertjes en fastfood tikken aardig aan. Het is daarom vaak handig om een bijbaan bij StudentenVacature te nemen. Naast populaire baantjes in winkels en horeca, zijn er ook aantal bijzondere manieren om als student geld te verdienen. Hieronder omschrijven wij er acht.

Help op festivals
Vakantiewerk vinden? Kijk dan eens bij festivals. In totaal vinden er komende maanden ruim duizend festivals plaats in Nederland, die allemaal wel wat hulp kunnen gebruiken. Zo zoeken veel organisaties barmedewerkers, kassamedewerkers, runners en podiumbouwers. Het werken op festivals is zwaar en je wordt er niet rijk van, maar het is vaak wel een bijzondere ervaring.

Geef je lichaam aan de wetenschap
Sommige studenten geven hun lichaam aan de wetenschap in ruil voor een financiële vergoeding. Er zijn verschillende onderzoeksbureaus waarbij je in een paar dagen veel geld kunt verdienen. Je test dan bijvoorbeeld een nieuw medicijn. Uiteraard zijn hier wel gezondheidsrisico’s aan verbonden.

Verdien geld met winkelen
Een stuk minder heftig en waarschijnlijk de droom van veel vrouwen: mystershopper. Je krijgt geld om te winkelen. In ruil daarvoor beoordeel jij de dienstverlening, service, klantvriendelijkheid en producten van winkels. Dit doe je geheel undercover. Na je bezoek schrijf je een review die je deelt met je werkgever.

Rij jezelf rijk
Ben jij 21 jaar of ouder en heb je al twee jaar een rijbewijs? Wordt dan chauffeur. Veel taxibedrijven zoeken studenten. Voordeel is dat je ook ’s nachts aan het werk kunt. Zie je dit niet zitten? Dan kun je ook chauffeur worden van een bestelauto bij bijvoorbeeld een supermarkt of pakketdienst.

Maak foto’s in clubs
Feestbeest én goed met een camera? Wordt dan uitgaansfotograaf. Vrijwel alle uitgaansgelegenheden willen tegenwoordig wel iemand hebben die foto’s maakt van hun bezoekers. Misschien zoekt de club waar jij elk weekend staat te dansen nog wel iemand. Je kunt het altijd vragen.

Deel je digitale kennis
Ben jij goed met computers, tv’s en smartphones? Zet je digitale kennis dan in om digibeten te helpen. Veel mensen hebben maar al te graag het nummer van een student in hun telefoon staan die kan helpen met het installeren van hun nieuwe computer of het instellen van de wifi. Je kunt dit doen via een organisatie, maar ook gewoon als eigen baas. Cashen maar.

Werk in de uitvaartsector
Dit is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar steeds meer studenten hebben een bijbaan als drager van een doodskist of als chauffeur bij een uitvaartverzorger. Deze banen betalen vaak relatief goed. Wel is het belangrijk dat je je professioneel weet op te stellen. Een uitvaart moet tenslotte respectvol verlopen.

Of wordt een influencer
Wij hebben een hekel aan de term ‘influencer’, maar laten we eerlijk wezen: je kunt er wel goed geld mee verdienen. Zodra je veel mensen bereikt op social media, zullen adverteerders interesse tonen. Ga bij jezelf na wat jouw passie is en probeer er bijvoorbeeld een Instagram-account over op te zetten. Er zijn nog genoeg niches die geen influencers kennen.

In samenwerking met StudentenVacature.nl