Culture

Zit er minder alcohol in festivalbier?

Je herkent het vast wel: je bezoekt een festival, drinkt de hele dag bier, maar toch voel je je verre van dronken. Veel mensen zijn er dan ook van overtuigd dat er minder alcohol zit in festivalbier, maar is dat ook zo? Nu.nl ging op onderzoek uit en komt met het verlossende antwoord.

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: het is een mythe. Op festivals wordt hetzelfde bier geschonken als in cafés. Het enige verschil is dat je een plastic bekertje krijgt en het vaak verser is, dus een lichtere smaak heeft. “Op grote festivals staan tankwagens die tot 30.000 liter bier bevatten en rechtstreeks van de brouwer komen”, laat een productiemanager van MOJO Concerts weten.

Bovendien is het helemaal niet toegestaan om met water aangelengd bier te schenken. Van het alcoholpercentage mag wettelijk 0,5% worden afgeweken. Bestel je dus pils met een alcoholpercentage van 5%, dan moet het minimaal 4,5% zijn. Biermerken controleren regelmatig de kwaliteit van hun bier op festivals.

Light bier
Wat wel bestaat is light bier. Deze pils bevat een lager alcoholpercentage (en minder calorieën) dan standaard bier. Meestal ligt het alcoholpercentage rond de 3%, maar dit verschilt per brouwer. Je kunt proeven dat er minder alcohol in het drankje zit. Een echte bierkenner zal bovendien een sterkere moutsmaak herkennen.

Light bier wordt soms verplicht door de gemeente. Ze geven dan enkel een vergunning voor een evenement af als er light bier wordt geschonken. Het gaat hierbij meestal om risico-evenementen, zoals bepaalde voetbalwedstrijden. Indien dit het geval is, wordt het altijd duidelijk vermeld.

Minder snel dronken op festivals
Maar als je op festivals normaal bier krijgt, waarom word je dan minder snel dronken? Dit heeft met meerdere dingen te maken. Allereerst ben je de hele dag in de weer. In een club drink je in een korte tijd veel alcohol, op een festival verspreid je het over een dag en loop je heel wat kilometers.

Daarnaast ben je in de buitenlucht, eet je tussendoor en neem je af en toe een drankje zonder alcohol. De alcohol komt dus veel minder hard aan, ondanks dat je misschien meer drinkt dan in een club. En daarom is het gerucht dat festivalbier bestaat ook zo hardnekkig. Onterecht dus, want het bestaat absoluut niet. Als een biermerk zegt pils te tappen, dan moeten ze dat ook doen.