Stuff

Je kunt jezelf nu online (en anoniem) op een soa laten testen

Je bent helemaal uit je plaat aan het gaan op een festival, ontmoet een woest aantrekkelijk iemand en voor je het weet lig je met die persoon in een dampend festivaltentje. Na een wilde nacht begin je langzaam te ontnuchteren. Enerzijds ben je dankbaar, anderzijds ben je bang dat je in al die spontaniteit misschien wel een soa hebt opgelopen.

Herkenbaar? Dan wordt het tijd om een soa-test te doen. Lange wachttijden, veel gedoe, hoge kosten en gebrek aan privacy zijn echter voor veel jongeren een belemmering om zich te laten testen. Gelukkig is er een alternatief om jezelf snel, online én anoniem te laten testen.

Maak kennis met Testalize.me
Het werkt heel simpel. Op Testalize.me vraag je een test aan (wat overigens goedkoper is dan de huisarts, aangezien je die uit het eigen risico betaalt). Ook liggen de pakketjes bij de apotheek en in verschillende apotheekautomaten. De volgende dag ontvang je jouw bestelling in een discrete verpakking. Dus zonder logo, boodschap of iets.

Vervolgens neem je zelf lichaamsmateriaal af. Dit kan door middel van een wattenstaafje of door te plassen. Stuur dit materiaal terug in de meegeleverde retourbox. Met jouw eigen code kun je binnen 48 uur online de uitslag opvragen. Positief getest? Dan volgen heldere instructies voor de vervolgstappen en een rapport van een microbioloog.

Voorkom onvruchtbaarheid
Soa staat voor seksueel overdraagbare aandoening. Je kunt een geslachtsziekte oplopen door onveilige seks. Soa’s geven vaak geen klachten. Toch is het heel belangrijk om jezelf te laten controleren. Chlamydia kan onbehandeld bijvoorbeeld zorgen voor onvruchtbaarheid. De gevaarlijkste soa’s zijn HIV en syfilis, die zelfs dodelijk kunnen zijn.

Het is overigens niet nodig om je te schamen voor een soa. Geslachtsziektes komen erg veel voor. Jaarlijks wordt chlamydia zo’n 60.000 keer opgespoord. En dat zijn lang niet alle infecties, aangezien veel jongeren zich niet of te weinig testen. Misschien wordt het dus voor jou ook een keer tijd om een testje te doen. Dankzij Testalize.me heb je in ieder geval geen excuus meer.