Lists

Waar je op moet letten bij het kopen van een laptop

Wie een nieuwe laptop wil kopen, ziet vaak door de bomen het bos niet meer. Er zijn talloze merken, formaten en andere eigenschappen waar je tussen moet kiezen. En dan heb je ook nog eens eindeloos veel aanbieders. Chaos dus. In dit artikel geven we jou zeven punten waar je op moet letten bij het vergelijken van laptops.

Besturingssysteem
Je kunt het beste beginnen met de keuze welk besturingssysteem je wilt gebruiken. Windows is het meest gebruikte systeem en in elk prijssegment te vinden. MacOS is het besturingssysteem van Apple, dat vooral is aan te raden als je al andere Apple-producten hebt. Het door Google ontwikkelde Chrome OS is goedkoop, maar vooral geschikt voor simpele taken.

Formaat
Laptops zijn er in allerlei verschillende formaten. Het is erg belangrijk om goed na te denken over welk formaat bij jou past. Staat de laptop altijd thuis op je bureau? Dan kun je prima een grote laptop nemen. Ben je student en moet je je laptop elke dag mee naar school nemen? Dan is een klein formaat aan te raden.

Gewicht
Grote laptops zijn over het algemeen zwaar en kleine laptops over het algemeen licht, maar dit is lang niet altijd het geval. Kijk dus niet alleen naar het formaat van een laptop, maar ook naar het gewicht. Er zijn genoeg grote laptops die erg dun zijn en dus ook weinig wegen.

Aansluitingen en verbindingen
Vroeger kwamen alle laptops met vrijwel dezelfde aansluitingen en verbindingen. Tegenwoordig wisselt dat nogal. Kijk dus goed of de laptop die je koopt de juiste (en voldoende) aansluitingen heeft. Hoeveel USB-poorten gebruik je bijvoorbeeld? En wil je ook Bluetooth?

Accucapaciteit
Vergeet ook niet naar de accucapaciteit van een laptop te kijken. Wordt de laptop vooral thuis gebruikt, dan maakt dit niet veel uit. Maar wie veel onderweg is, waar geen netspanning gebruikt wordt, wil natuurlijk niet dat zijn laptop na een korte periode uitvalt omdat de accu leeg is.

Persoonlijke wensen
De technische specificaties van een laptop moeten op jouw persoonlijke wensen aansluiten. Veel werkruimte nodig? Kies dan voor een hoge beeldschermresolutie. Gebruik je zware programma’s? Kies dan voor een snelle processor en meer werkgeheugen. Serieus gamen? Ga dan voor een extra grafische kaart.

Prijs
De prijs van een laptop kan nogal verschillen per webshop. Maak dus gebruik van de vergelijkingssite Knibble, waar je eenvoudig 1400 laptops van 180 winkels met elkaar vergelijkt. De site heeft een keuzehulp, toont laptop aanbiedingen en biedt zelfs de mogelijkheid om een wekker te laten zetten. Je krijgt dan een seintje als jouw droomlaptop in de aanbieding is.

In samenwerking met Knibble