Events

Complete chaos op Vestiville nadat het festival last minute wordt afgelast

Europa heeft vanaf nu zijn eigen Fyre Festival. Het Belgische Vestiville zou vanmiddag van start gaan, maar de deuren bleven gesloten. Om 17:00 uur kwam de organisatie met het bericht dat het evenement niet doorgaat. Op het terrein is het momenteel complete chaos. Een woedende menigte heeft de ingang bestormd, gooit met spullen en plundert bars.

Uren wachten
Gisteren begonnen de problemen. Er werd een keuring gedaan waaruit bleek dat het terrein nog niet veilig genoeg was. Zo was er een probleem met de nooduitgangen en waren er niet genoeg bewakers. Heel de nacht werd er gewerkt om de problemen op te lossen. Vanochtend mocht het festival dan toch doorgaan, maar wel onder een paar voorwaarden: een stage werd geschrapt, de vip-area werd kleiner en het reuzenrad bleef dicht. Het leek erop dat de vrijdag was gered. Voor de andere dagen was echter alsnog geen goedkeuring.

Vanmiddag kwamen de eerste bezoekers op de camping aan. De camping zou om 12:00 uur openen, maar pas om 14:00 mochten ze naar binnen. Een paar uur later besloot headliner A$AP Rocky zijn optreden te annuleren. Hij achtte het festival niet veilig genoeg. “Ik wil mijn fans de beste show ooit geven, maar door veiligheids- en infrastructuursproblemen gaat dat niet lukken. Het spijt me”, schreef hij op Twitter.

Hele weekend afgelast
Uiteindelijk besloot de burgemeester van Lommel, ondanks de goedkeuring eerder vandaag, alsnog de stekker uit het festival te trekken: “Nadat er overlegd is met de veiligheidsdiensten en het hoofd van de beveiliging, is er geconcludeerd dat de veiligheid van de artiesten en het publiek niet gegarandeerd kan worden.”

Ook de Vestiville-organisatie bevestigt dat het volledige weekend is afgelast: “Om 17:00 besloot de burgemeester alsnog om Vestiville het hele weekend niet te laten starten. De organisatie zal Festicket en Eventbrite opdracht geven om alle tickets terug te betalen aan de bezoekers. De camping blijft voorlopig open.”

Boze menigte
Op moment van schrijven zijn er zo’n 1500 boze bezoekers op het terrein. Ze gooien met spullen, duwen hekken om en hitsen elkaar op. Ook zouden de bars worden geplunderd en zijn mensen zelf maar bier gaan tappen. De politie is massaal onderweg om de menigte rustig te krijgen.

Ook op social media gaat het inmiddels helemaal los. Woedende festivalgangers delen wat er allemaal fout is gegaan. Andere Twitteraars proberen er maar het beste van te maken door al grappend het evenement te vergelijken met Fyre.

Fraude
Vanavond is ook nog eens gebleken dat de festivalorganisatie gemanipuleerde screenshots van bankoverschrijvingen heeft verstuurd aan leveranciers om aan te tonen dat ze zouden hebben betaald. Verschillende leveranciers bevestigen dat ze de afgelopen dagen zulke bewijzen hebben ontvangen. In totaal gaat het om honderdduizenden euro’s.

“We moesten afgelopen maandag beginnen, maar zondagavond kregen we pas een betalingsbewijs toegestuurd. Woensdag stond het geld nog niet op onze rekening, terwijl ons werk wel af was”, aldus een decorbouwer tegen Het Belang van Limburg. “Uiteindelijk ben ik donderdag met een team naar de festivalweide gegaan om het decor weer af te breken. Onder die druk hebben ze het geld overgeschreven.”

Vestiville
Op Vestiville zouden dit weekend grote namen uit de hiphopwereld optreden. De line-up bestond onder meer uit A$AP Rocky, Cardi B, Future, Jason Derulo, Lil Pump, Meek Mill, Migos, Nicky Jam, Tory Lanez en Trey Songz. Het evenement is de opvolger van Vestival, dat ook bekend stond om de slechte organisatie. Ergens was deze mislukking dus wel te verwachten.