Culture

Netflix schrapt na twee jaar alsnog de zelfmoordscène uit ‘13 Reasons Why’

De omstreden zelfmoordscène uit 13 Reasons Why is twee jaar nadat de serie verscheen geschrapt. Netflix heeft deze beslissing genomen op aanraden van medische experts. In de slotaflevering van het eerste seizoen was duidelijk te zien hoe Hanna een einde aan haar leven maakte. In de nieuwe bewerking wordt de scène volledig overgeslagen.

“Veel jongeren hebben ons laten weten dat 13 Reasons Why hen ertoe heeft aangezet gesprekken over moeilijke onderwerpen als depressie en zelfmoord te voeren en hulp te zoeken”, laat de streamingdienst in een verklaring weten. “Tijdens de voorbereiding op het derde seizoen waren we ons zeer bewust van de voortdurende discussie over de serie. Op aanraden van medische experts, onder wie Christine Moutier en de Amerikaanse stichting voor zelfmoordpreventie, hebben we samen met bedenker Brian Yorkey en de producenten besloten de scène waarin het personage Hanna aan het einde van het eerste seizoen zelfmoord pleegt te schrappen.”

Experts vinden dat de bewuste scène mensen aan zou kunnen moedigen om zelfmoord te plegen. Yorkey laat in een reactie weten dat hij met de confronterende beelden juist het tegenovergestelde wilde bereiken. “Het was onze intentie om de gruwelijke werkelijkheid zo realistisch mogelijk weer te geven, zodat niemand het in zijn hoofd zou halen het na te doen.”