Lists

Een artiest boeken voor op je feestje? Zo doe je dat

Ga jij binnenkort een feest organiseren? Dan mag muziek niet ontbreken. Nou kun je ervoor kiezen om je oom te laten optreden, maar veel leuker is het natuurlijk om echte Nederlandse artiesten te boeken. Maar hoe werkt dat eigenlijk? In dit artikel leggen wij het je uit.

Kies je artiest
De eerste stap is om te bedenken welke artiest je wil laten optreden. Het is belangrijk om hierbij realistisch te zijn. Beyoncé op je feestje is leuk, maar dan moet je wel 2 miljoen euro betalen. Heb je dat niet op je bankrekening staan? Dan adviseren wij jou om te kijken naar Nederlands talent. Vooral jonge, opkomende artiesten zijn vaak nog betaalbaar. En hoe leuk is het om later te kunnen zeggen dat een grote ster ooit op jouw feest heeft opgetreden?

Beschikbaarheid artiest
Heb je een artiest uitgekozen? Dan is het tijd om het boekingskantoor te contacteren. Vrijwel alle artiesten zijn aangesloten bij een boekingskantoor, waar je een artiest eenvoudig kunt boeken. Soms staat de prijs online, maar vaak is dit op aanvraag. Ook kun je zo checken of een artiest überhaupt beschikbaar is op de gewenste dag.

Techniek en podium
Van het boekingskantoor hoor je wat er qua techniek is inbegrepen en wat je zelf nog moet regelen. Veel artiesten nemen zelf hun eigen geluid en licht mee, maar soms moet je dit er nog los bij huren. Dit kan vaak via het boekingskantoor. Vergeet vooral ook niet een podium te regelen/maken.

Rider
Een rider is een lijst van voorzieningen die een artiest wenst (of eist) om zijn optreden mogelijk te maken. Zo komt Justin Bieber alleen optreden als er paarse anjers, geurkaarsen, boeken over chakra’s, een pingpongtafel en een jacuzzi in zijn kleedkamer staan. Gelukkig zijn Nederlandse artiesten vaak niet zo veeleisend.

Contractuele en financiële afhandeling
Bij het boeken van een artiest moet er vaak een contract worden getekend. Hierin staat onder meer vermeld wanneer het optreden plaatsvindt, hoelang het gaat duren en wat er moet worden betaald. Het is gebruikelijk om vooraf te betalen.

BUMA
Indien een feest niet binnen familiekring plaatsvindt, dien je als organisator geld af te staan aan Buma/Stemra. Dit is een organisatie voor belangenbehartiging in Nederland op het gebied van muziekauteursrecht. Veel boekingskantoren verrekenen deze kosten direct, zodat jij niks meer hoeft te regelen.