Stuff

Dit is volgens Apple de beste iPhone-app van 2019

Apple heeft de app Spectre Camera uitgeroepen tot beste iPhone-app van het jaar. Met de app, ontworpen door twee Nederlanders, is het mogelijk om op eenvoudige wijze indrukwekkende foto’s te maken met een lange sluitertijd. Ook kun je de geschoten plaatjes makkelijk nabewerken.

Spectre Camera geeft iPhone-gebruikers de vrijheid om foto’s te schieten waar je normaal gesproken een goede camera en statief voor nodig zou hebben. Bij de app hoef je alleen maar de lengte van de sluitertijd in te stellen: 3, 6 of 9 seconden. Daarna doet Spectre al het werk. Het prachtige resultaat komt met behulp van kunstmatige intelligentie tot stand.

Mensen laten verdwijnen
De app biedt meerdere functies. Zo kun je lichtsporen over foto’s trekken. Dit zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld een streep van licht ziet bij een nachtopname van een weg. In de natuur kun je de mooiste foto’s maken van watervallen en rivieren. Het is zelfs mogelijk om mensen te laten verdwijnen op drukke plekken. Ideaal toch?

De makers van Spectre Camera kwamen eerder al met de iPhone-app Halide, waarmee je foto’s schiet in RAW-formaat zoals op een echte camera. Je kunt Spectre Camera downloaden als je een iPhone bezit met iOS 11.0 of hoger. De app kost 3,49 euro. En laat je vooral niet tegenhouden door die paar euro, want als je je iPhone met telefoonabonnement optimaal wil benutten is deze app het geld absoluut waard.

Professionele camera
Waar je vroeger een spiegelreflexcamera nodig had om professionele foto’s te schieten, kun je tegenwoordig ook met je iPhone de mooiste plaatjes maken. Volgens Ming-Chi Kuo, die wordt gezien als de meest betrouwbare Apple-analist ter wereld, krijgt de iPhone 12 zelfs vier camera’s. De vierde camera gaat volgens Kuo als ToF-camera dienen. Dat is een camerasysteem dat naast lengte en breedte ook diepte in beeld waarneemt. Je kunt hierdoor mooiere 3D-foto’s maken. Tevens biedt het extra mogelijkheden voor augmented reality.

Flow
Naast Spectre Camera zijn er ook een aantal andere apps in de prijzen gevallen. Zo won de tekenapplicatie Flow (van Moleskine) de prijs voor beste iPad-app. Sky: Children Of The Light is uitgeroepen tot beste iPhone-game. Voor de iPad viel Hyper Light Drifter in de prijzen. Andere winnaars waren onder meer GRIS (macOS), WonderBoy: The Dragon’s Trap (Apple TV) en Sayonara Wild Hearts (Apple Arcade). In 2018 werd Procreate Pocket verkozen tot beste app van het jaar. Apple kiest jaarlijks zelf de winnaars uit. Welke app is jouw favoriet van het afgelopen jaar?