Culture

‘Het sisverbod in Rotterdam is in strijd met de vrijheid van meningsuiting’

84% van de vrouwen in Rotterdam heeft te maken met seksuele intimidatie. De stad besloot daarom vorig jaar een ‘sisverbod’ te introduceren. Mensen die sissen, uitschelden of naroepen kunnen een boete krijgen van maximaal 4100 euro of drie maanden cel. Een top regel, vinden wij. Je wil tenslotte dat je vriendin veilig over straat kan. Het gerechtshof in Den Haag denkt hier helaas anders over. Daar vindt men dat het verbod in strijd is met de vrijheid van meningsuiting.

Handkusjes
In Rotterdam zijn vorig jaar meerdere verdachten aangehouden. Om te onderzoeken of de strafbaarstelling via de APV juridisch houdbaar is, besloot het Openbaar Ministerie twee zaken voor de rechter te brengen. Een van deze zaken is nu behandeld door het gerechtshof. De man in kwestie heeft drie vrouwen lastiggevallen. Hij maakte seksueel getinte opmerkingen en gaf de dames handkusjes.

Volgens het gerechtshof is bewezen dat de man dit heeft gedaan, maar kan hij niet worden veroordeeld omdat straatintimidatie nooit strafbaar gesteld had mogen worden door de gemeente. Ook zou het niet duidelijk genoeg zijn waar de grens ligt tussen toelaatbaar en ontoelaatbaar gedrag. Dat is nodig volgens het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

De verdachte werd eerder door de kantonrechter vrijgesproken voor het maken van zijn opmerkingen, omdat dat blijkbaar valt onder de vrijheid van meningsuiting. Voor het geven van de handkusjes kreeg hij wel een boete van 100 euro. Het gerechtshof spreekt hem nu echter ook vrij van die kusjes, omdat er volgens het hof geen onderscheid is tussen het verbaal of fysiek openbaren van gedachten.

Initiatiefwet van PvdA en CDA
De PvdA en CDA zijn druk met een initiatiefwet om seksuele intimidatie in het hele land strafbaar te maken. De Tweede Kamer moet het voorstel nog behandelen, dus het is nog niet duidelijk of er een meerderheid voor is. Wel hebben een aantal partijen al vraagtekens gezet bij de handhaafbaarheid.

Ook het kabinet werkt aan een wetsvoorstel. Minister Grapperhaus wil seksueel getinte opmerkingen en gebaren in het openbaar strafbaar maken. Zijn voorstel wordt in het voorjaar gepresenteerd.