Stuff

Waar je op moet letten bij het aanschaffen van goede speakers

Er zijn tegenwoordig heel wat audiomerken die prima speakers aanbieden voor relatief weinig geld. Perfect voor de gemiddelde muziekliefhebber, maar de echte audiofiel neemt daar natuurlijk geen genoegen mee. Die wil het beste van het beste, zodat zijn favoriete hits perfect klinken. Wil jij écht goede luidsprekers aanschaffen? Dan lees je in dit artikel waar je op moet letten.

Schrik niet van de bedragen
Goede speakers zijn duur, maar minder duur dan je wellicht denkt. Wat veel mensen namelijk niet beseffen is dat goede luidsprekers minimaal 15 jaar meegaan. Goedkoper speakers takelen veel sneller af. Reken je het dus om naar het bedrag per jaar, dan zijn de prijsverschillen een stuk minder groot dan in eerste instantie lijkt. Voor audio-elektronica is de leeftijd van apparatuur iets minder relevant. Al geldt ook voor een versterker dat die gedurende de jaren gebreken gaat vertonen.

Begin bij de speakers zelf
Bij het samenstellen van een audioset start je met het eindpunt: de speakers. De luidsprekers zijn de componenten die het geluid produceren en het belangrijkste deel van de geluidskwaliteit bepalen. Daarnaast is het verstandig om bij de luidsprekers te beginnen, omdat je verschillende essentiële keuzes moet maken. Ga je voor stereo of wil je surround? Koop je een staande speaker of wil je een compact model voor op de boekenplank? Ga je voor draadloos of niet? Wil je vinyl afspelen of gebruik jij enkel Spotify? Dit zijn allemaal dingen waar je over na moet denken om een weloverwogen keuze te maken. Daarna hoef je pas te gaan kijken naar een bijpassende versterker.

Kies daarna je versterker
Ook versterkers zijn er in vele soorten en maten. Staar je niet blind op het vermogen, want dat zegt niets over de kwaliteit. Het uitgangsvermogen is echter wel een belangrijk getal. Sommige speakers hebben meer vermogen nodig om goed te kunnen klinken. Uiteraard kun je ook voor een luidspreker met ingebouwde versterker gaan. Je weet dan zeker dat de speakers en versterker goed matchen. Al geldt over het algemeen wel dat de kwaliteit van losse componenten beter is. Zeker als je in de toekomst nog wilt uitbreiden.

Samengevat
Op zoek naar een nieuw audiosysteem? Neem vooral de tijd. Staar je niet blind op de prijzen, maar ga verschillende winkels af en vertrouw op je eigen oren. Laat je niet misleiden door getallen, afmetingen en merken. Kies eerst de speakers die jij het lekkerst vindt klinken en vraag vervolgens advies bij bijvoorbeeld Fritz-events.nl over een bijpassende versterker. Overweeg speakers met ingebouwde versterkers, maar besef dat als je later nog wilt uitbreiden losse componenten vrijwel altijd beter zijn.