Interviews

Yung Nnelg liet ons zijn nieuwe album ‘Balans’ horen

Het is alweer twee jaar geleden dat Yung Nnelg zijn laatste project Serena uitbracht. 31 januari komt daar verandering in en verschijnt het nieuwe album Balans. Wij waren deze week aanwezig bij de luistersessie van de plaat in de Red Bull Music Studios.

De luistersessie vond plaats in de Red Bull Music Studios, omdat de plaat daar is opgenomen en onderdeel is van een bredere creatieve samenwerking. Zo heeft Red Bull de rapper geholpen bij het vormgeven van zijn eerste show, samen een webserie geproduceerd en hem ondersteund bij alle PR-werkzaamheden rondom dit project. Dit nadat hij gebroken had met Sony, omdat hij volledige creatieve vrijheid nastreeft.

Routine
In de zomer van 2019 zaten Yung Nnelg en zijn team in hun eigen bubbel. Met een groep producers, waarvan producer Benny een vaste kracht leek in het team, werkte Yung Nnelg zo’n tien weken aan zijn nieuwe album. Het bleken twee maanden doordrenkt van routine: “Ik ontbeet elke dag met een shake en twee kaasstengels. Tijdens de lunch was het standaard saotosoep. Na de studiosessie in de middag ging ik boksen en avondeten. Dag in dag uit.” Die routine leek de rapper nodig te hebben, zodat hij zich volledig kon focussen op zijn muziek.

Hoewel het een tijd heeft geduurd voordat Yung Nnelg met een nieuw album komt, had het voor hem destijds niet zo lang hoeven duren. “Ik was twee jaar geleden al klaar met een nieuw album, maar vanwege ‘situaties’ lukte het niet om het album uit te brengen. Achteraf bleek het voor een reden, want ik ben er nu meer klaar voor dan toen”, legt Nnelg zelfverzekerd uit. Hij vertelt dat hij niet meer op zoek is naar bevestiging, maar dit het beste is wat hij had kunnen en willen maken.

Balans
Balans klinkt eerlijk, open en op sommige momenten erg kwetsbaar. Zo praat de rapper over het vergeten van je geliefde omdat je te hard aan het werk bent, het rauwe leven op de straat, maar ook de liefde voor zijn vader en moeder voor wie hij nu steeds meer verantwoordelijkheid begint te voelen.

De inspiratie van de titel lijkt vanuit verschillende hoeken afkomstig: zelfreflectie dat resulteerde in een andere mind-set, hoogte- en dieptepunten die hem gebracht hebben waar hij nu is en het uitbrengen van muziek onder zijn eigen label. “Ik voelde dat het tijd was om mijn visie uit te werken en mijn doelen te gaan najagen. Zelfstandig gaan was hier een belangrijk onderdeel van.”

Het album Balans neemt ons door verschillende emoties en collabs mee. Zo stuiten we op samenwerkingen met Ares, Bokoesam, Cho, Gerson Main, Henkie T, Willem, Winne en zelfs een internationale artiest afkomstig uit Ghana genaamd King Promiss. “De samenwerking met King Promiss maakte het rond. Ik wilde sowieso op mijn nieuwe album samenwerken met een internationale artiest en dat hij ook nog eens afkomstig is uit Ghana is, maakt het extra bijzonder.”