Stuff

Quibi is de nieuwe kruising tussen Netflix en YouTube

Op 6 april wordt Quibi gelanceerd. De nieuwe videodienst, die kan worden gezien als een kruising tussen Netflix en YouTube, biedt korte kwaliteitsseries voor de smartphone. Op het platform kunnen kijkers de content in portret- en landschapsmodus kijken. In landschapsmodus is het beeld meer cinematisch, in portretmodus worden de karakters meer uitgelicht. Om dit te realiseren worden er twee opnamen gemaakt en over elkaar gelegd. Zodra een kijker het scherm draait, wisselt de modus.

Quibi is opgericht door filmproducent Jeffrey Katzenberg van DreamWorks, directeur is Meg Whitman (eBay en HP). Voor het eerste jaar heeft de videodienst 175 gloednieuwe producties aangekocht, waaronder horror van Steven Spielberg en Guillermo del Toro. Ook komt er een remake van The Fugitive met Kiefer Sutherland. Idris Elba neemt het daarnaast in verschillende auto’s op tegen stuntcoureur Ken Block. Nieuwsorganisaties als BCC en NBC News, sportzender ESPN en entertainmentsite TMZ zullen voor dagelijkse updates gaan zorgen.

Het doel van Quibi is om korte content te maken voor de momenten dat je even niets te doen hebt, bijvoorbeeld als je in de wachtkamer zit. De video’s zullen dan ook niet langer dan tien minuten duren.

De dienst gaat op 6 april van start in de VS. Een abonnement kost 5 dollar met reclame en 8 dollar zonder reclame. Het is nog niet duidelijk of Quibi ook naar Europa komt.