Lists

Blazen met die speakers: 5 tips voor goed geluid in huis

Goede akoestiek in huis is erg belangrijk. Je gehoor wordt beschermd, gesprekken lopen vlekkelozer en – niet geheel onbelangrijk – je muziek klinkt beter. Wie de juiste tricks toepast in zijn interieur, zal niet alleen meer van zijn muziek kunnen genieten, maar ook voor minder overlast zorgen bij de buren. Hoe je dat doet? In dit artikel vind je vijf tips.

Vloerkleden
Vloerkleden geven je interieur niet alleen een warme en gezellige uitstraling, maar zijn ook nog eens erg goed voor de akoestiek. Met vloerkleden in je woning absorbeer je geluid. Hierdoor heeft het geen kans om terug te kaatsen.

Stoffen meubilair
Heb je een grote lege ruimte in huis? Dan ervaar je al snel een galm. Je kunt dit tegengaan door stoffen meubilair te gebruiken. Door stof in plaats van leer te gebruiken, verbeter je de akoestiek in huis met zo’n 30%!

Gebruik van hoeken
In een grote woonkamer met rechte muren wordt het geluid minimaal gedempt. Dit kun je tegengaan door de ruimte op te delen met hoeken. Plaats room dividers of boekenkasten haaks op de muur. Deze hoeken dempen de geluidsgolven, wat bijdraagt aan de akoestiek in je woning.

Reliëf
Je kent het wel: de stoffen muurbekleding in studio’s. Begrijpelijk dat je je woning hier niet mee vol wilt hangen. Toch is het erg effectief om reliëf aan te brengen. Behang met geribbelde of gebobbelde vlakken absorbeert veel meer geluid dan normaal behang. Door voor dat behang te kiezen, verbeter je de akoestiek en geef je je woning een nieuwe dimensie.

Raamdecoratie
De laatste, maar misschien wel meest effectieve tip is raambekleding. Met goede raamdecoratie kun je veel winst behalen. Een goed dik gordijn zuigt de geluidsgolven op. Ook dikke zwarte gordijnen zijn een goede keuze voor een betere akoestiek. Door de honingraatstructuur wordt het geluid optimaal gedempt.