Culture

6 tips om snel je rijbewijs te halen

Nu de coronamaatregelen worden versoepeld, mogen mensen met een contactberoep weer aan de slag. Ook rijinstructeurs zitten vanaf deze week weer in de auto. En dat is goed nieuws voor iedereen die rijlessen volgt.

De afgelopen weken was het door de coronacrisis niet mogelijk om rijlessen te volgen. Veel leerlingen hebben daarom een achterstand opgelopen. Gelukkig is het mogelijk om die achterstand in te halen, zodat je toch snel je rijbewijs haalt. In dit artikel geven we je een aantal tips.

Kijk naar kwaliteit, niet naar de tarieven
Veel rijscholen adverteren met scherpe tarieven. Het is dan aantrekkelijk om te kiezen voor zo’n aanbieding. Waarom zou je tenslotte meer betalen dan nodig is? Het is vaak echter veel voordeliger om te kijken naar de kwaliteit van een rijschool. Een goede rijschool leert je in tien lessen waar een slechte rijschool twintig lessen over doet.

Kies voor een goede rijschool
Kies daarom altijd voor een goede rijschool, bijvoorbeeld voor een NXXT-rijschool. Het voordeel van dit bedrijf is dat er wordt gewerkt met het nieuwste materiaal en je altijd dezelfde rijinstructeur hebt. Dat betekent dat jouw instructeur als geen ander weet wat je specifieke leer- en aandachtspunten zijn. Hierdoor haal je je rijbewijs sneller.

Neem een proefles
Bij sommige rijscholen is het mogelijk om een gratis proefles te nemen. Op deze manier kun je ontdekken of de rijschool bij jou past en of je een klik hebt met de rijinstructeur. Want wie zich comfortabel voelt bij een rijinstructeur, zal eerder slagen. Daarnaast kan een instructeur tijdens een proefles inschatten hoeveel lessen je nodig hebt. Zo weet je waar je aan toe bent en kun je prijzen pas echt gaan vergelijken.

Begin op tijd met je theorie
Autorijden gaat een stuk eenvoudiger wanneer je de theorie onder controle hebt. Als je weet waar verkeersborden voor staan, wie er voorrang heeft en hoe hard je mag rijden, zit je met meer zelfvertrouwen achter het stuur en kun je je tijdens je rijlessen volledig focussen op je rijvaardigheden. Bovendien mag je pas op voor het praktijkexamen als je het theoriecertificaat hebt gehaald. Hoe eerder je je theorie-examen aflegt, hoe eerder je rijbewijs in de pocket is.

Plan rijlessen ver van tevoren in
Van uitstel komt afstel. Plan daarom je rijlessen ver van tevoren in. Zo weet je zeker dat je regelmatig lest. Als je een tijdje niet of minder lest, kan je niveau naar beneden gaan. Vraag daarnaast op tijd je praktijkexamen aan. Door lange wachttijden bij het CBR kan het namelijk even duren voordat je je examen mag doen. Doe dit wel pas na goedkeuring van je instructeur.

Kies voor een spoedopleiding
Wil je echt snel je rijbewijs halen? Kies dan voor een spoedopleiding. Het is op deze manier mogelijk om binnen één maand al je lessen te volgen en het praktijkexamen te halen. Zorg wel voor een lege agenda, want je moet vaak zo’n dertig rijlessen in een maand zien te proppen. En dat is behoorlijk intensief.

In samenwerking met NXXT