Culture

Egypte stopt TikTok’ers zonder duidelijke reden in de cel

Vijf Egyptische vrouwen moeten twee jaar de cel in voor het plaatsen van ‘onfatsoenlijke video’s’ op TikTok. De arrestaties zijn onderdeel van een campagne tegen influencers. Naast de celstraf krijgen de vrouwen een boete van 16.000 euro.

Schenden van de normen en waarden
Mawada al-Adham, Haneen Hossam en drie anderen worden beschuldigd van het schenden van de normen en waarden van de Egyptische samenleving en het plaatsen van onfatsoenlijke foto’s en video’s die de openbare moraal verstoren.

Dat klinkt misschien heftig, maar niets is minder waar. Al-Adham werd gearresteerd na het posten van satirische video’s, Hossam omdat ze een video had geplaatst waarin ze vertelde hoe je als vrouw geld kunt verdienen. De drie andere vrouwen werden gearresteerd omdat ze hielpen bij het managen van hun social media-accounts.

Activisten zijn als reactie op de campagne van de Egyptische overheid zelf een campagne gestart om de vrouwen vrij te krijgen. Ook is er een petitie opgezet waarmee de vrijlating van de vrouwen wordt geëist.

Jacht op influencers
Egypte loopt als het gaat om mensenrechten enorm achter. In het land worden vrijgevochten vrouwen al jaren opgespoord en aangeklaagd onder het mom van zedelijkheid en fatsoen. Nadat de regering de afgelopen jaren de jacht had geopend op actrices en zangeressen, is het nu de beurt aan influencers. De aandacht wordt vooral gericht op TikTok, dat door de coronacrisis enorm populair is.