Culture

Trump: ‘Er komt een verbod op TikTok’

De Amerikaanse president Donald Trump heeft afgelopen nacht aangekondigd dat hij TikTok gaat verbieden in de Verenigde Staten. Het verbod op de populaire videoapp zou zaterdagmiddag al ingaan.

“Er komt een ban op TikTok in de VS. Die geldt praktisch meteen. Ik ga morgen de documenten ondertekenen”, zei Trump aan boord van het presidentiële vliegtuig Air Force One tegen journalisten. Volgens hem kan dat via een presidentieel decreet of een economische noodmaatregel. “Ik heb die macht.”

TikTok ligt onder vuur omdat de app informatie zou delen met de Chinese overheid. Mike Pompeo, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, kondigde vorige maand al aan een verbod te overwegen. Hij is bang dat de Chinese regering Amerikaanse burgers bespioneert en hun gegevens bewaart. Hier is echter geen bewijs voor.

ByteDance, het Chinese moederbedrijf van TikTok, wil de app redden door zich over te laten nemen door een Amerikaans bedrijf. Meerdere partijen hebben al interesse getoond. Dit weekend vinden er gesprekken plaats met Microsoft.