News

Spotify vindt dat artiesten harder moeten werken

Spotify-CEO Daniel Ek heeft uitgehaald naar artiesten die vinden dat ze te weinig geld krijgen van Spotify. De miljardair is van mening dat muzikanten minder moeten klagen en harder moeten werken. “Je kunt niet verwachten dat je rijk wordt als je elke drie à vier jaar een album uitbrengt”, zegt hij in een interview met Music Ally.

“Er zijn miljoenen artiesten. De media richt zich op artiesten die ontevreden zijn, maar je hoort zelden een artiest zeggen: ik ben super blij met mijn Spotify-inkomsten. Er is geen reden om dat hardop te zeggen”, zo vertelt Ek. “Tuurlijk zijn er artiesten die vroeger meer inkomsten hadden, maar tijden veranderen.”

De Spotify-CEO zegt dat de tijd van de Top 40 voorbij is. De bovenste 10% van alle streams wordt gegenereerd door 43.000 artiesten, terwijl dat er een jaar geleden nog 30.000 waren. “Het is onze missie om meer artiesten van hun kunst te laten leven. En dat valt terug te zien in de cijfers. Meer artiesten breken door.” Ook verandert het luistergedrag van de gemiddelde consument. “Mensen hebben nu een veel bredere muzieksmaak. Ze luisteren naar meer genres en kennen meer artiesten.”

Volgens Ek is het tegenwoordig niet voldoende om één keer in de paar jaar een project te releasen. “De artiesten die succesvol zijn hebben allemaal gemeen dat ze continu contact houden met hun fans. Ze creëren een beleving rondom hun releases en brengen regelmatig muziek uit.”