Culture

Jongeren ervaren een punt achter een berichtje als agressief

Berichten met een punt aan het einde komen agressief en intimiderend over. Dat vinden jongeren geboren na 1995, zo blijkt uit een onderzoek van taalkundigen. Een bericht afsluiten met een punt wordt door deze generatie als een teken van woede gezien.

“Als je een sms verstuurt zonder punt is het al duidelijk dat je een bericht hebt beëindigd. Dus als je die extra markering toevoegt, geven jongeren daar vaak een negatievere connotatie aan”, verduidelijkt onderzoekster Lauren Fonteyn van de Universiteit Leiden.

Alleen bij korte berichten wordt het leesteken als overbodig gezien. Bij een lang bericht, met verschillende zinnen na elkaar, is dit niet het geval. Dan gebruiken jongeren juist een punt om de zinnen af te sluiten en structuur aan te brengen in de tekst.

Taalkundigen van de Binghamton University in New York deden in 2015 al onderzoek. De conclusie was toen dat jongeren berichten die eindigen op een punt als minder oprecht beschouwen. “Berichten die eindigen op een punt worden geassocieerd met een meer dalende, vlakkere intonatie dan berichten die geen punt aan het einde bevatten. Als mensen praten, brengen ze gemakkelijk sociale en emotionele informatie over met hun gezichtsuitdrukkingen, toon en pauzes”, aldus hoofdonderzoekster Celia Klin. “Deze mechanismen kun je niet gebruiken in digitale communicatie. Gebruikers vertrouwen dus op wat ze te zien krijgen, zoals opzettelijke spelfouten die spraakklanken nabootsen, emoji’s en het gebruik van leestekens.”