Stuff

Verbod op TikTok last minute uitgesteld na deal met Oracle

TikTok heeft een deal gesloten met softwaregigant Oracle en supermarktketen Walmart. Daarmee is het downloadverbod op de populaire app, dat vandaag zou ingaan, uitgesteld tot 27 september. “Ik heb de deal mijn zegen gegeven”, liet Trump vannacht weten.

60 miljard dollar
Met een zegen van Trump is de redding van TikTok een stuk dichterbij, maar nog niet rond. De VS moet nu officieel toestemming geven. Daarna is het de beurt aan China om akkoord te gaan. TikTok heeft een week de tijd om dat te regelen.

Wanneer iedereen akkoord is en de handtekeningen zijn gezet, zijn Oracle en Walmart samen voor 20% eigenaar van TikTok Global. Volgens Bloomberg wil ByteDance, het Chinese moederbedrijf van TikTok, de app waarderen op 60 miljard dollar. Het hoofdkantoor van TikTok Global komt in de VS te staan en gaat binnen twaalf maanden naar de beurs. Oracle verwacht dat het concern 25.000 nieuwe banen oplevert.

Gebruikersdata
Oracle zal zorg dragen voor de Amerikaanse gebruikersdata. Dit was de belangrijkste eis van Trump. Volgens hem deelt de app momenteel informatie met de Chinese overheid. Hij wil dit tegengaan door TikTok te dwingen dat de data in Amerikaanse handen komt. Doet de app dit niet, dan komt er een verbod.