Stuff

Je eigen magazine maken? Deze 10 stappen moet je volgen

Wil jij je eigen magazine drukken? Of het nu gaat om een eenmalige schoolopdracht of een serieus businessplan, om tot een goed eindresultaat te komen is het belangrijk dat je bij de productie de juiste stappen neemt. In dit artikel leggen wij jou uit hoe je het beste te werk kunt gaan.

Kies een thema
Het is jouw magazine, dus jij mag de onderwerpen bepalen. Echter is het wel aan te raden om voor één hoofdthema te kiezen. Dat zie je ook bij tijdschriften in de winkel. Schrijf bijvoorbeeld over muziek, lifestyle, mode of sport. Door een thema te kiezen is het voor potentiële lezers direct duidelijk of het magazine voor hun interessant is.

Bedenk een naam
Nu je het thema hebt gekozen, is het tijd om een pakkende naam te bedenken. Je kunt voor een naam gaan die direct duidelijk maakt waar het tijdschrift over gaat, maar het is natuurlijk ook een optie om een naam te kiezen die gewoon leuk klinkt. Indien je plannen serieus zijn, is het aan te raden om altijd even te checken of de bijpassende domeinnaam nog vrij is, zodat je ook een site kunt maken.

Bedenk een stijl
Nadat het thema en de naam vaststaan, kun je de huisstijl gaan ontwerpen. Kies bij je huisstijl voor drie kleuren die de basis vormen en in het gehele tijdschrift terugkomen. Rustige kleuren doen het altijd goed, maar je mag ook gerust dingen highlighten met fellere kleuren. Let er wel op dat de leesbaarheid goed blijft. Niemand gaat een magazine lezen als de teksten pijn doen aan zijn ogen.

Maak beslissingen over de technische specificaties
Voordat je mag gaan nadenken over de inhoud, is er nog één ding dat heel belangrijk is: de technische specificaties. Maak beslissingen over het aantal pagina’s, het formaat van het magazine, het papiersoort waar het op gedrukt moet worden en de oplage. Over het algemeen geldt: hoe hoger de oplage, hoe lager de kosten per tijdschrift worden.

Stel je inhoudsopgave samen
Je weet nu hoe groot het magazine wordt en hoeveel pagina’s je moet vullen. Maak een inhoudsopgave en bedenk wat er op elke pagina moet komen. Je kunt dit visueel maken door een muur te vullen met a4’tjes. Schrijf op de pagina’s waar de betreffende artikelen over gaan en plak ze op de muur. Je ziet dan direct of de volgorde logisch is.

Vul het magazine
Nu de inhoud van het magazine is gekozen, is het (eindelijk) tijd om de daadwerkelijke content te gaan schrijven of laten schrijven. Belangrijk is dat je in het hele magazine dezelfde tone of voice aanhoudt. Ga dus niet in het ene artikel in de wij-vorm spreken, terwijl je iets verderop in de ik-vorm schrijft.

Maak de artikelen compleet met goed beeldmateriaal
Een magazine met enkel tekst is saai. Het is belangrijk dat je alle artikelen van goed beeldmateriaal voorziet. Maak mooie foto’s of laat ze maken. Is je budget laag? Maak dan gebruik van de website Unsplash.com, waar je gratis rechtenvrije foto’s kunt downloaden. Gebruik nooit foto’s waar je geen toestemming voor hebt, want dat kan je flinke schadeclaims opleveren.

De laatste check
Zijn alle teksten geschreven en heb je bijpassend beeld? Dan is het tijd voor de laatste check. Kijk nog een keer goed of de volgorde van je magazine logisch is. Lees alle teksten aandachtig door en laat ze ook door iemand anders controleren, zodat je er zeker van bent dat er geen slordige foutjes in het tijdschrift staan.

Verspreid je magazine
Gefeliciteerd, je magazine is af! Lever je drukwerkbestanden aan bij de drukker. Het is nu belangrijk dat je het magazine gaat verspreiden onder de juiste doelgroep. Hoe je dit gaat doen is uiteraard volledig afhankelijk van het soort tijdschrift dat je hebt gemaakt. Een klein tijdschrift kun je zelf verspreiden, maar bij grote oplages is een distributeur noodzakelijk

Promoot je magazine
Wil je je magazine extra promoten? Zet dan social media in. Je kunt bijvoorbeeld een advertentie maken op Instagram. Maak je doelgroep zo specifiek mogelijk, zodat je alleen mensen bereikt die daadwerkelijk geïnteresseerd zijn in het thema.