Culture

200.000 jongeren voelen zich eenzaam: met deze tips kun je het verschil maken

De coronacrisis zorgt ervoor dat jongeren zich alleen voelen en mentale klachten ontwikkelen. Uit onderzoek van EenVandaag bleek onlangs dat er in Nederland zo’n 200.000 jongeren eenzaam zijn. Om aandacht te vragen voor dit maatschappelijke probleem zijn Young Impact en haar partner ABN AMRO de indringende campagne Eenzaam ben je nooit alleen gestart. Maar ook jij kunt een bijdrage leveren aan de strijd tegen eenzaamheid.

Young Impact heeft een lijst met laagdrempelige tips samengesteld die heel makkelijk uit te voeren zijn, maar wel nét dat verschil kunnen maken, voor jezelf of een ander. Want we zijn allemaal opgesloten in onze eigen lockdown en kijken niet veel verder dan onze directe fysieke omgeving, zeker nu we ook buiten afstand van elkaar moeten houden. Daarom is het des te belangrijker om nog steeds een connectie met anderen te behouden. Dit kun je op de volgende manieren doen.

Tips
– Zeg eens heel eenvoudig ‘hallo’ tegen mensen op straat.
– Stuur een appje naar een collega, klasgenoot of sportmaatje en vraag hoe het gaat.
– Zorg dat je iets leuks hebt om naar uit te kijken, het maakt niet uit wat.
– Probeer er toch op uit te gaan voor een wandeling, ook als je alleen bent.
– Vertel iemand die je vertrouwt over je gevoelens.
– Vraag iemand om hulp als je er niet uitkomt. Zie dit niet als een zwakte.
– Zet een challenge op via Youngimpact.nl of zoek een leuke vrijwilligersjob die bij je past via Eenzamejongeren.com of via NLvoorelkaar.nl.

En ook belangrijk: vergelijk jezelf niet met anderen op social media. Dit is een schijnrealiteit, die niet een juiste presentatie weergeeft van hoe iemand echt in zijn of haar vel zit.