Culture

Duitser vergeet wachtwoord en kan nu niet bij 180 miljoen aan bitcoins

Stefan Thomas heeft een harde schijf met daarop 180 miljoen euro aan bitcoins. Goed voor elkaar, zou je denken, maar er is één klein probleempje: de Duitser is het wachtwoord vergeten en heeft nog maar twee inlogpogingen over voordat de schijf zichzelf onherroepelijk versleutelt.

7.002 bitcoins
De in San Francisco wonende programmeur kreeg tien jaar geleden 7.002 bitcoins voor het maken van een video waarin hij uitlegt hoe de cryptovaluta werkt. Op dat moment waren de bitcoins in totaal bijna 28.000 euro waard.

Thomas besloot de bitcoins te bewaren in een digitale kluis op een extra beveiligde harde schijf. Nu, tien jaar later, zijn de bitcoins 180.660.000 euro waard. Tijd om te incasseren dus. De programmeur is echter het wachtwoord vergeten. En de IronKey-schijf die hij gebruikt geeft slechts tien inlogpogingen, voordat hij onherroepelijk wordt versleuteld.

Thomas heeft nog maar twee kansen over. “Ik heb al acht pogingen gedaan, met mijn acht meest gebruikte paswoorden”, vertelt hij in de New York Times. “Maar ze waren allemaal onjuist. Ik ben de wanhoop nabij.”

Beveiligingsexpert
Zijn verhaal in de krant zorgt voor veel reacties. Een beveiligingsexpert heeft nu aangeboden om te helpen in ruil voor 10% van de waarde. De expert zegt de schijf binnen zes maanden te kunnen ontgrendelen.