Events

Waarom veel festivals worden verplaatst naar het najaar

Meerdere festivals zijn afgelopen week verplaatst naar het najaar. Awakenings verschuift van juni naar september, Groove Garden van mei naar september en ook de Zwarte Cross wordt waarschijnlijk naar september verplaatst. De komende weken zullen veel andere evenementen volgen, zo verwachten wij.

Coronapandemie
Er zijn twee redenen waarom organisatoren massaal hun festivals verplaatsen. Allereerst is de coronapandemie voorlopig nog niet voorbij. Het vaccineren is begonnen en de toekomst ziet er rooskleurig uit, maar het zal naar verwachting nog wel een halfjaar duren voordat de eerste grote evenementen kunnen plaatsvinden. Hoe later in het jaar een festival staat gepland, hoe groter de kans dat die doorgaat.

Garantiefonds
En er speelt meer. Het demissionaire kabinet heeft vorige week namelijk een garantiefonds aangekondigd voor de evenementensector. Met dat fonds worden organisatoren geholpen als de aankomende festivalzomer wederom in het water valt. Mocht een evenement niet doorgaan, dan draait de overheid op voor de gemaakte kosten. Organisatoren kunnen op deze manier festivals organiseren zonder al te veel risico te lopen.

De steunmaatregel richt zich op evenementen die plaatsvinden na 1 juli. Alle festivals gepland vóór die datum draaien zelf op voor de gemaakte kosten. Veel organisatoren spelen op safe en besluiten nu om evenementen te verplaatsen naar later dit jaar. Zo is de kans groter dat de coronacrisis voorbij is. En mocht het toch fout gaan, dan draait de overheid op voor de gemaakte kosten.