Culture

Studenten staan door de avondklok op de rand van de afgrond

95% van de studenten houdt zich aan de avondklok en 90% is van plan om dat ook te blijven doen. Toch denken veel studenten ook aan het omzeilen van de avondklok door te blijven slapen bij vrienden, een nachtje door te halen, feestjes eerder op de dag te plannen of toch die boete te riskeren. Reden hiervoor is het gemis aan sociale contacten, wat zorgt voor een verslechtering van het mentale welzijn van studenten. Dat blijkt uit onderzoek van het Nederlandse EdTech platform StudeerSnel.

De lockdowns met hun vrijheidsbeperkende maatregelen hebben onder studenten geleid tot een sterke toename in depressiviteit, angst en eenzaamheid. Uit dit onderzoek blijkt dat de avondklok deze gevoelens alleen maar versterkt. Vier op de tien studenten ervaren meer depressieve gevoelens en de helft van de studenten voelt zich eenzamer dan voorheen. Een kwart van de studenten zegt meer angstgevoelens te hebben en 6% geeft zelfs aan met suïcidale gedachten te lopen.

Het onderzoek laat zien dat de impact van de verscherpte coronamaatregelen op het mentale welzijn van studenten zich nog steeds in een negatieve spiraal bevindt. Laten we hopen dat de maatregelen snel weer versoepeld kunnen worden.