Stuff

Je internetsnelheid verbeteren? Volg deze 6 stappen

Nu we massaal thuiswerken blijkt pas echt hoe belangrijk het is om stabiel en snel internet te hebben. Je wil tenslotte niet dat je verbinding eruit vliegt tijdens een Teams-vergadering of dat zware bestanden traag downloaden door een slechte verbinding. In dit artikel leggen wij jou uit hoe je je internetsnelheid kunt verbeteren.

Internet abonnement
Laten we beginnen bij de basis. Het is belangrijk dat je een internet abonnement afsluit bij een goede provider, zoals bijvoorbeeld T-Mobile. Aanbiedingen kunnen soms verleidelijk zijn, maar zoals wel vaker geldt: goedkoop kan ook duurkoop zijn. Kies dus voor kwaliteit.

Speedtest
Heb je last van traag internet? Doe dan eerst een speedtest. Met deze test meet je de snelheid van je internet abonnement. Zorg ervoor dat je tijdens de test je computer via een netwerkkabel aan het thuisnetwerk hebt verbonden en dus niet via wifi. Anders meet je namelijk de veel lagere snelheid van je draadloze netwerk.

Leveren de metingen lagere snelheden op dan is beloofd bij het aanschaffen van het internet abonnement? Neem dan contact op met je provider. Is dit niet het geval? Dan kan het zo zijn dat de wifi-ontvangst bij jou thuis slecht is. Test dit door de speedtest te doen in de buurt van je wifi-router en vervolgens hetzelfde te doen op een plek zo ver mogelijk van je router. Over het algemeen geldt: hoe verder weg van de zender, hoe zwakker het signaal.

Router
Blijkt het probleem inderdaad bij de router te liggen? Zet hem dan eens rechtop of draai de antennes in een andere positie. Nog beter is om de router te verplaatsen naar de ruimte waar je werkt. Vaak moet je dan wel kabels verlengen en doortrekken. Een andere mogelijkheid is om gebruik te maken van repeaters. Deze apparaatjes zorgen ervoor dat het signaal van de router herhaald wordt en het signaal dus een beter bereik heeft.

Computer
Alles goed ingesteld, maar nog steeds last van traag internet? Dan ligt het probleem waarschijnlijk bij je computer. Een oude pc kan voor een trage verbinding zorgen. Ook kun je traag internet ervaren wanneer er teveel programma’s tegelijkertijd open zijn. Zorg er dus voor dat je computer bij het opstarten niet onnodig veel programma’s laadt.

Malware en virussen
Indien je geen oude computer hebt, kan het ook zo zijn dat je last hebt van malware of een virus. Dit kun je gelukkig eenvoudig oplossen door een goede virusscanner te downloaden. Scan je pc en check of er virussen zijn gevonden. Na het verwijderen van de virussen zul je merken dat alles sneller loopt, dus ook je internet.

Adblocker
Tot slot kunnen banners op websites de snelheid van je internet vertragen. Hier merk je meestal weinig van, maar indien gewenst kun je een adblocker downloaden. Deze tool blokkeert alle advertenties, waardoor websites net weer wat sneller laden. Besef jezelf wel dat websites hierdoor essentiële inkomsten mislopen.

Na het uitvoeren van deze zes stappen, heb jij als het goed is weer snel internet, zodat je zorgeloos kunt thuiswerken (of gewoon lekker gamen).