Stuff

Geld verdienen met cryptocurrency? Hier moet je op letten

Open social media en de kans is groot dat je een filmpje voorbij ziet komen over cryptocurrency. Handelen in crypto is momenteel helemaal hot. Maar hoe werkt dit eigenlijk? En zijn er naast Bitcoin nog andere digitale munten? In dit artikel leggen wij jou in het kort uit wat cryptocurrency is en hoe je er geld mee kunt verdienen.

Cryptocurrency
Cryptocurrency staat letterlijk voor ‘versleuteld geld’. Je kunt de munten online kopen, bij bijvoorbeeld Bitvavo, en aan een digitale wallet toevoegen. Het grote verschil met ‘normaal’ geld is dat er bij het kopen en verkopen van crypto geen bank nodig is. Cryptovaluta zijn decentraal. Er komt geen overheid aan te pas en niemand heeft er zeggenschap over.

Blockchain
De transacties van de munten gaan meestal via de blockchaintechnologie. Door deze technologie krijgt iedere gebruiker als het ware een versleutelde kopie van de documenten die in de blockchaintechnologie staan. Alle kopieën komen met elkaar overeen en elke handeling wordt doorgevoerd. Als bijvoorbeeld iemand in Amerika 1 Bitcoin verkoopt, dan wordt dit in alle kopieën aangepast. Frauderen is hierdoor vrijwel onmogelijk.

Brokers
Het handelen in crypto is mogelijk op online beurzen, ook wel brokers genoemd. Deze exchanges maken het mogelijk om op een laagdrempelige manier cryptocurrency te kopen. Vaak betaal je enkel transactiekosten, zoals dit ook bij bijvoorbeeld aandelen het geval is. Het voordeel van een broker is dat je je crypto niet zelf hoeft te bewaren. Vanzelfsprekend is het wel belangrijk dat je je account goed beveiligt en je een sterk wachtwoord kiest.

Bitcoin
Wie denkt dat alleen Bitcoin bestaat, die heeft het mis. Er zijn tegenwoordig ontzettend veel cryptomunten en er komen er steeds meer bij. Wel is Bitcoin nog steeds de grootste en tevens de coin met de meeste waarde. Op moment van schrijven is Bitcoin 47.000 euro waard. En dan te bedenken dat dit een jaar geleden nog ‘slechts’ 5.000 euro was.

Altcoins
Alle coins naast Bitcoin worden altcoins genoemd. Hier is Ethereum de grootste cryptomunt met een huidige waarde van 1.480 euro. Maar, zoals eerder gezegd, zijn er nog veel meer munten. En achter alle munten zit weer een eigen technologie en visie. Zo wil Cardano (ADA) een gebalanceerd blockchain ecosysteem creëren, wil Ripple (XRP) het traditionele betalingsverkeer omzetten naar blockchaintechnologie en wil Chiliz (CHZ) sportfans extra diensten aanbieden tijdens bijvoorbeeld competities.

Koersen
Omdat cryptocurrency momenteel nog relatief nieuw is, stijgen de koersen snel. Dit biedt mogelijkheden voor investeerders. Want wie zijn geld op een spaarrekening zet krijgt tegenwoordig geen rente meer. En wie aandelen koopt mag blij zijn met 10% rente op jaarbasis. Bij crypto is de volatiliteit hoog en kun je dit soort rendementen soms al op één dag behalen. Geld verdienen doe je door een munt te kopen waarvan jij denkt dat de waarde stijgt. Hoe groter de stijging, hoe meer winst je maakt.

De afgelopen jaren heeft cryptocurrency een enorme groei gemaakt, maar soms ook flinke dalingen. Handelen in crypto kan dan ook best riskant zijn.

Wil jij gaan handelen in crypto? Volg dan altijd deze zes stappen:
1. Lees je goed in voordat je gaat traden. Doe onderzoek naar de risico’s en kijk filmpjes op YouTube om te leren hoe je moet traden.
2. Kies een betrouwbare broker, zoals bijvoorbeeld Bitvavo of Bitonic. Of koop een hardware wallet.
3. Investeer alleen geld dat je kunt missen. Makkelijk rijk worden bestaat niet en winst maken is geen garantie.
4. Houd er rekening mee dat de koers van digitale munten enorm schommelt. Dit kan soms wel 10% zijn in een uur.
5. Raak dus niet in paniek als de koersen even flink dalen. Op dit soort momenten kun je het beste niks doen (of lekker bijkopen).
6. Over het algemeen geldt: buy red, sell green. Koop munten die laag staan en verkoop munten wanneer je er een leuke winst op hebt gemaakt.