Events

Mogelijk zestien besmettingen bij Fieldlab-festivals

Tijdens de proeffestivals die vorige maand plaatsvonden zijn mogelijk zestien mensen besmet geraakt met het coronavirus. Het gaat om vier besmettingen tijdens het dancefestival op zaterdag 20 maart en om twaalf besmettingen tijdens het popfestival op zondag 21 maart.

De Fieldlab Evenementen zijn onderdeel van een serie proefevenementen van de sector en de overheid. Daarbij wordt gekeken hoe op een veilige manier events georganiseerd kunnen worden.

Alle bezoekers moesten vooraf een coronatest laten afnemen. Na afloop onderging 80% van de bezoekers aan het dancefestival een tweede test. Bij het popfestival was dat 83%. Het is niet duidelijk of de besmettingen ook daadwerkelijk op het festivalterrein hebben plaatsgevonden of op een andere plek in de dagen rondom het event.

“Het kan gebeuren dat iemand 48 uur voor een evenement nog negatief test, maar alsnog besmettelijk is tijdens het evenement”, aldus hoofdonderzoeker Andreas Voss. “Dit heeft ermee te maken dat in deze gevallen de besmetting rondom de PCR-test vooraf heeft plaatsgevonden.” Voor nieuwe evenementen wordt daarom gewerkt met zogenoemde ‘antigeen sneltesten’, die kort voor het evenement afgenomen worden. “Hoe korter de tijd tussen de test en het evenement is, hoe betrouwbaarder.”