Culture

6 manieren om je personeel te motiveren

Steeds meer mensen kampen met een burn-out door een te hoge werkdruk. Zeker in tijden waarin we steeds meer op onszelf aangewezen zijn kan het soms moeilijk zijn om de motivatie op te brengen en je door je werkweek heen te worstelen. Wat kun je als werkgever doen om je personeel te motiveren? In dit artikel geven wij zes tips om te zorgen dat je personeel iedere maandag weer vol goede moed aan de nieuwe werkweek begint.

Stel realistische doelen
Natuurlijk is het goed wanneer je grootse plannen hebt voor je bedrijf, maar je werknemers moeten niet geïntimideerd raken door je ambities. Wanneer je realistische doelen stelt zal je personeel zich eerder gemotiveerd voelen om een stapje harder te zetten. Zeker als ze zien dat de doelen ook echt behaald worden door hun inzet.

Complimenteer werknemers
Worden er doelen behaald? Dan is het belangrijk om je werknemers te complimenteren. Zo voelen ze zich gewaardeerd en hebben ze het gevoel dat ze het ergens voor doen. Complimenteren hoeft natuurlijk niet alleen bij het behalen van een groot doel of bij een belangrijke gebeurtenis. Je personeel wat vaker bij kleine dingen complimenteren kan net zo veel effect hebben.

Moedig creativiteit aan
Komt een van je werknemers met een idee en weet je niet zo goed wat je ermee aan moet? Wimpel hem of haar dan niet meteen af, maar luister eens naar wat voor inbreng ze hebben. Veel mensen vinden het leuk om ‘out of the box’ te denken in plaats van iedere dag hetzelfde te doen. Een werknemer kan zich extra gewaardeerd voelen wanneer hun idee wordt opgepikt. Daarnaast zijn het vaak ideeën waar je zelf niet op was gekomen.

Beloon de werknemers
Je personeel kan zich extra gezien voelen wanneer ze af en toe een beloning krijgen voor hun werk. Dit hoeft niet meteen in de vorm van een extra maandsalaris, het kan ook een kleinigheidje zijn. Een bosje bloemen bij verjaardagen en geboortes kan al erg sympathiek overkomen bij je werknemers. Relatiegeschenken zijn niet alleen handig om aan potentiële zakenrelaties te geven, je kunt er ook nieuwe werknemers mee verwelkomen. Door ze op hun eerste dag een goodiebag met kleine attenties van het bedrijf erin te geven, beginnen ze met een goed gevoel aan hun nieuwe baan. Je kunt hiervoor tassen bedrukken of bijvoorbeeld een giftbox maken.

Communicatie is belangrijk
Goede communicatie op de werkvloer is het halve werk als het om het motiveren van je personeel gaat. Voorkom misverstanden door zo transparant mogelijk te zijn: spreek je wensen uit. Het is voor een werknemer fijn om te weten wat er van hem of haar verwacht wordt. Natuurlijk moet dit geen eenrichtingsverkeer zijn. Wanneer jij naar de behoeftes van je personeel luistert, zullen ze ook eerder naar jouw behoeftes luisteren.

Vier de successen van het bedrijf
Wanneer er grote successen worden behaald is het wel zo leuk om het personeel hierin mee te nemen in plaats van zelf met de eer te strijken. Het is nu natuurlijk even wat moeilijker, maar af en toe een uitje met het personeel om te vieren dat het goed gaat zal ze zeker motiveren om hun best te blijven doen voor je bedrijf. Daarnaast is het natuurlijk ook goed voor de team spirit. Samen sta je sterk!