Stuff

Cryptomarkt gaat alle kanten op na tweets van Elon Musk

Wie crypto bezit, heeft de afgelopen dagen waarschijnlijk flink lopen schelden op Elon Musk. De Tesla-baas plaatste meerdere kritische tweets over Bitcoin. Mede door zijn uitspraken is de koers van de cryptovaluta de afgelopen week bijna 25% gedaald. Ook bij andere munten is de schade groot.

Tesla
Het begon allemaal woensdagavond toen de excentrieke miljardair liet weten dat Tesla toch geen Bitcoin accepteert bij het kopen van een Tesla. Musk zei zich zorgen te maken over de milieueffecten van de energie die nodig is voor de digitale munt. “Cryptovaluta’s zijn op veel gebieden een goed idee en hebben volgens ons een veelbelovende toekomst, maar dit mag niet ten koste gaan van het milieu.”

Direct na de tweet zakte de koers van Bitcoin met ruim 15%, zo’n 10.000 euro. Veel mensen zijn boos, mede omdat Musk nog geen twee weken geleden compleet andere uitspraken deed. Om het nog erger te maken liet de Tesla-baas daarna weten dat hij met de ontwikkelaars van Doge wil gaan praten. Dogecoin is ooit bedacht als grap. Er zit, in tegenstelling tot veel andere munten, geen serieuze visie achter de munt.

Eén woord
Gedurende het weekend leek de cryptomarkt even te herstellen, maar toen kwam onze Elon weer online… Hij reageerde op meerdere tweets, waaronder eentje van @CryptoWhale. Deze bekende Twitteraar zei dat bitcoinfans zich voor hun kop gaan slaan als ze volgend kwartaal ontdekken dat Tesla zijn Bitcoins heeft verkocht. “Inderdaad”, reageerde Musk met één woord.

De koers van Bitcoin daalde na de tweet wederom. Een paar uur later stond de koers van de munt op een kritisch technisch niveau. Heel toevallig kwam Musk daarna met de volgende tweet: “Om duidelijk te zijn over alle speculatie: Tesla heeft geen enkele Bitcoin verkocht”. Daarna stuiterde de crytomunt direct met maar liefst 7% omhoog.

Marktmanipulatie
Crypto-experts beschuldigen Elon Musk van marktmanipulatie. Het is volgens analisten verdacht te noemen dat Musk eerst de koers naar beneden praat en daarna op een kritisch punt een positieve tweet naar buiten gooit. “Het gerucht gaat zelfs dat Elon Musk en Tesla deze dip extra Bitcoin hebben gekocht”, aldus de bekende Nederlandse cryptotrader Michaël van de Poppe op Twitter.

Ondanks alle rode cijfers is er geen reden tot paniek, zo zeggen analisten. “Deze correctie was er zonder Elon Musk waarschijnlijk ook geweest. Alleen ging het nu sneller. De markt is zo hard gegaan de afgelopen maanden. Soms is het gezond om even te corrigeren. Daarna kan de markt weer naar nieuwe records stijgen.”